Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

20 Φεβρουαρίου 2014

Απόφαση με αφορμή τους σεισμούς στην Κεφαλονιά

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος, 20/02/2014
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.: 11
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης
:
 6978936176
Κοιν: ΜΜΕ
Site
:

e-mail
:
elmezante@yahoo.gr


ΘΕΜΑ: «Απόφαση με αφορμή τους σεισμούς στην Κεφαλονιά»

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ κατά πλειοψηφία και με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλονιά καλεί το Υπ. Παιδείας να υλοποιήσει το αίτημα του κλάδου για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, αποδείχτηκε ότι η φοίτηση μεγάλου αριθμού μαθητών εκτός από αντιπαιδαγωγική μπορεί να γίνει και επικίνδυνη για τη σωματική τους ακεραιότητα. Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι ολόκληρη η Ελλάδα αποτελεί σεισμογενή περιοχή, με συχνά καταστροφικά αποτελέσματα (π.χ. σεισμοί Αιγίου, Γρεβενών, Κρήτης)

Από το 2001 που εξαγγέλθηκε ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το Μάη του 2006, έχει ελεγχθεί μόλις το 1/3 από τα περίπου 14.500 σχολικά κτίρια. Ανάμεσα στα σχολεία που έχουν ελεγχθεί, και σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι όλα τα σχολεία σε Κεφαλονιά και Λευκάδα ωστόσο υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα όπως για παράδειγμα αν κρίθηκαν όλα τα κτίρια κατάλληλα, αν τηρούσαν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, αν υπήρχαν κτίρια που χρειάζονταν τεχνικές παρεμβάσεις και γιατί παρόλο που είχαν ελεγχθεί όλα τα σχολεία της Κεφαλονιάς μετά το σεισμό κρίθηκαν 3 σχολεία ακατάλληλα.

Όσον αφορά στη συνολική κατάσταση, πάνω από τα μισά σχολικά κτήρια της χώρας (ποσοστό 55%) χαρακτηρίζονται “γερασμένα”, το 30,2% είναι χτισμένα πριν το 1959.

Πάνω από το 85% των σχολικών κτηρίων δεν πληρούν όρους υγιεινής και ασφάλειας. Οι διαχρονικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολικά κτήρια είναι απαράγραπτες. Ευθυγραμμιζόμενες με την Ε.Ε. και τις ανάγκες των μονοπωλίων, οι κυβερνήσεις αυτές έφτασαν στο σημείο να επιτρέπουν το στοίβαγμα ακόμα και 28 μαθητών. 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ζακύνθου απαιτεί


  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των φτωχών οικογενειών που πλήγηκαν από το σεισμό.
  • Άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων και των δημοσίων κτηρίων και χώρων συνάθροισης της νεολαίας σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη μελέτη, ανέγερση, συντήρηση και επισκευή όλων των σχολείων και των δημοσίων κτηρίων. Ανοικοδόμηση-συντήρηση σχολικών συγκροτημάτων με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους και με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να μην κλείσει κανένα σχολείο! Καμιά απόλυση! Καμιά συζήτηση για χάσιμο οργανικών θέσεων. 
  • Καμία τάξη με πάνω από 20 μαθητές. Καμία κατάργηση, σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. 
  • Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την επισκευή των σχολείων
Το Δ.Σ.

LinkWithin