Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

17 Ιουνίου 2024

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος, 17/6/2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 53

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία, ΔΔΕ, Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 

 

ΘΕΜΑ:  «Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ»

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για να ξανανοίξει το εργοστάσιο και να μην ερημώσουν τα χωριά τους.

 

Σχεδόν πέντε χρόνια αγώνα και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι εδώ και ανυποχώρητοι! Την ώρα που η κυβέρνηση σπατάλησε 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 400 από την πώληση  προϊόντων της ΛΑΡΚΟ που παράχθηκαν από τους εργάτες, οι μισθοί τσακίστηκαν με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί οικονομικά και οι περιοχές σε 5 νομούς γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, να έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Τα χρήματα που κατασπατάλησε η κυβέρνηση υπερεπαρκούσαν για τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, την ανάπτυξη της με κατασκευή μονάδας παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την καταβολή του μόχθου των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων μικροεργολάβων. Με τις ενέργειές της η κυβέρνηση συνειδητά απαξίωσε την μοναδική βιομηχανία που παράγει σιδηρονικέλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μοναδική βιομηχανία με δυνατότητα παραγωγής κοβαλτίου. Στην συνέχεια πάγωσε την τσιμινιέρα της και σταμάτησε την παραγωγή της, ενώ μετέπειτα την «ξεπούλησε» με 6 ευρώ το στρέμμα, 6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, δηλαδή τα έσοδα μίας εβδομάδας της ΛΑΡΚΟ!

 

Μέσα σε αυτή την χρονική περίοδο η Κυβέρνηση προσπάθησε πολλές φορές να πετάξει τους εργαζομένους έξω από την ΛΑΡΚΟ, να τους διώξει από τον τόπο και τα σπίτια τους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε  να πετύχει τους στόχους της που δεν είναι άλλοι από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του νέου ιδιοκτήτη, της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDING η οποία θέλει να βγάλει τους εργαζόμενους από την μέση έτσι ώστε να την κάνει σκραπ, να αρπάξει 500 εκατομμύρια ευρώ από την ισοπέδωση της ΛΑΡΚΟ και παράλληλα να βάλει στο «σεντούκι»  20 δισεκατομμύρια ευρώ νικελίου για να το αξιοποιήσει, οπότε και όπως κρίνει αυτή σκόπιμο.

 

Η σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων και η πρωτόγνωρη έκφραση αλληλεγγύης εκατοντάδων σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων από όλη τη χώρα, έχει καθυστερήσει την κυβέρνηση στην υλοποίηση της τελικής πράξης του εγκλήματος.

 

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση διαθέτει άλλα 56 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τους πετάξει σαν «στημένες λεμονόκουπες» και να «πέσουν» στη συνέχεια υπογραφές της μεταβίβασης. Η πρόταση των εργαζομένων είναι με τα χρήματα που έχει ΛΑΡΚΟ στα  ταμεία της να συνεχίσουν να εργάζονται, να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασία επαναλειτουργίας.

 

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της, η Κυβέρνηση από τις 12 Μαΐου ετοιμαζόταν να πετάξει τους εργαζομένους έξω από τις δουλειές τους και τα σπίτια τους. Η ενέργεια αυτή αποτράπηκε με τη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και όλου του λαού της περιοχής.

 

Σε αυτή τη φάση και παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στη συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για «σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις», η κυβέρνηση προχωρά πιο αποφασιστικά την προσπάθειά της να απολύσει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ! Με κυβερνητική εντολή η ΔΥΠΑ καλεί τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις απολύσεις τους και τα προγράμματα ανεργίας πριν καν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κάνει τα Σωματεία των εργαζομένων και έχουν οριστεί για την Τρίτη 18 Ιούνη στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Η επικινδυνότητα του να μείνουν οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ αφύλακτες και ασυντήρητες αποδείχτηκε με την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5/6 και οι συνέπειες περιορίστηκαν στο ελάχιστο χάρη στην επέμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού που παραμένει στις θέσεις του.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ απαιτεί να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματα των σωματείων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα οικονομικής στήριξής τους, προσφέρει 100 ευρώ από το ταμείο της.

 

Ταυτόχρονα καλεί τους συναδέλφους να συγκεντρώσουν οικονομική αλληλεγγύη, η οποία μπορεί να κατατεθεί είτε ατομικά είτε κατά σχολείο, μέσω της ΕΛΜΕΖ, στον εξής λογαριασμό:

 

Λογαριασμός Αλληλεγγύης  Σωματείου: GR 6901103170000031700365013 E.T.E.

 

Το Δ.Σ.


LinkWithin