Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

30 Μαρτίου 2024

Για τους πρόσφατους σεισμούς και τον απαραίτητο σεισμικό έλεγχο των σχολικών υποδομών

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 29/03/2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 40 

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 

 

 

 

 


 

ΘΕΜΑ: «Για τους πρόσφατους σεισμούς και τον απαραίτητο σεισμικό έλεγχο των σχολικών υποδομών» 

 

Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς, το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ επαναφέρει το ζήτημα του σεισμικού ελέγχου των σχολικών υποδομών, θέμα που έχει επανειλημμένα θίξει και με παλαιότερες ανακοινώσεις του. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 37/26-10-2018, 38/01-11-2018, 33/19-6-2019, 70/30-6-2020. Εκφράζουμε για πολλοστή φορά την ανησυχία μας για το ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών και όλων των εργαζομένων στα σχολεία.

 

Ξεκαθαρίζουμε ότι η βασική ευθύνη για τα σχολικά κτήρια βαραίνει την εκάστοτε κυβέρνηση η οποία οφείλει με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση να τα συντηρεί και να προχωρά σε ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων. Παράλληλα οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές έχουν ευθύνη στο κατά πόσο βάζουν στο επίκεντρο τα προβλήματα της σχολικής στέγης, διεκδικούν από τις κυβερνήσεις και προχωρούν στην ουσιαστική αναβάθμισή της στους Δήμους τους.

 

Επισημαίνουμε ότι τα σχολεία, όπως και οι άλλοι χώροι μαζικής συνάθροισης (νοσοκομεία, πολιτιστικά μνημεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, συναυλιακοί χώροι κλπ) θα πρέπει να ελέγχονται ολοκληρωμένα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εκτάκτως μετά από κάθε σεισμό από τον ΟΣΚ (νυν ΚΤΥΠ ΑΕ). Τονίζουμε ότι ποτέ δεν έχει γίνει μια ουσιαστική επιστημονική προσαρμογή από φορείς, όπως ο ΟΑΣΠ, και ποτέ τα όποια σχέδια υπάρχουν δεν έχουν ενταχθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, ώστε ο πληθυσμός να γνωρίζει πώς θα κινηθεί σε περίπτωση ισχυρού σεισμικού φαινομένου. Η απουσία ενός τέτοιου ολοκληρωμένου σχεδιασμού μπορεί να αποβεί πραγματικά μοιραία για τον πληθυσμό του νησιού και για τους χιλιάδες επισκέπτες του την τουριστική περίοδο.

 

Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται και ο συνωστισμός των μαθητών σε τάξεις-κλουβιά που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και τους 26! Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή:

·                 τα θρανία των μαθητών δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τοίχους ή παράθυρα

·                 και οι δύο μαθητές κάθε θρανίου πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης διαφυγής από διαδρόμους τόσο αριστερά, όσο και δεξιά του θρανίου

·                 οι διάδρομοι εντός τάξης πρέπει να έχουν το απαραίτητο πλάτος και να μην καλύπτονται από προσωπικά αντικείμενα των μαθητών (τσάντες κτπ)

·                 οι έξοδοι των τάξεων πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε οι μαθητές να μπορούν ανεμπόδιστα να βγουν από την τάξη

·                 οι εξωτερικοί διάδρομοι και τα κλιμακοστάσια πρέπει να είναι επαρκή αριθμητικά και με κατάλληλο πλάτος, ώστε να μπορεί να γίνει ομαλά η εκκένωση του κτηρίου.

·                 είναι απαραίτητη η ύπαρξη ολοκληρωμένων συστημάτων πυρασφάλειας, ειδικά στα εργαστήρια, όπως και η ύπαρξη συστήματος συναγερμού.

 

Η κατάσταση στα περισσότερα σχολεία στο νησί είναι σχεδόν στον αντίποδα και αποτελεί κίνδυνο-θάνατο, μια και σε περίπτωση σεισμού είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί συνωστισμός και πανικός στην προσπάθεια εκκένωσης των αιθουσών. 

 

Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία. Η υποστελέχωση αρμοδίων υπηρεσιών, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού για τις τεχνικές υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας, η μείωση των δαπανών για την Παιδεία αποτελούν εκφάνσεις της διαχρονικά ακολουθούμενης από τις κυβερνήσεις πολιτικής «κόστους-οφέλους» που βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή μπροστά στην αποκόμιση κέρδους από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

 

Ειδικά στο Νομό μας, έναν από τους πλέον σεισμογενείς που και στο πρόσφατο παρελθόν χτυπήθηκε από ισχυρότατους σεισμούς, η αδιαφορία του Κράτους για τον ουσιαστικό έλεγχο των σχολικών κτηρίων είναι παροιμιώδης.

 

Στην ίδια λογική κινείται και η Δικαιοσύνη η οποία αντί να ασχοληθεί με το σοβαρό ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων που εγκυμονεί πραγματικούς κινδύνους για τους μαθητές ή με την καταπάτηση από το Υπουργείο Παιδείας του συνταγματικού δικαιώματός τους στη μόρφωση -μια και γνωρίζει ότι τα σχολεία που ανοίγουν κάθε Σεπτέμβρη και λειτουργούν τουλάχιστον για 4-5 μήνες χωρίς εκπαιδευτικούς- ζητά…ονόματα 15μελών!

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ απαιτεί:

 

1. πλήρη και ενδελεχή έλεγχο των σχολικών κτηρίων σύμφωνα με το νέο αντισεισμικό κανονισμό και νέες, σύγχρονες, δημόσιες και ασφαλείς υποδομές.

2. Γενναία κρατική χρηματοδότηση των Δήμων για τη σωστή συντήρηση των σχολείων αλλά και για τη θωράκιση σε αντισεισμική-αντιπυρική-αντιπλημμυρική βάση.

3. Σύνταξη μητρώου ελέγχων, που θα επικαιροποιείται περιοδικά.

4. Επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας των σχολείων, με ευθύνη του ΟΑΣΠ.

5. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.

6. Παρεμβάσεις στα κτήρια ώστε να εξασφαλιστεί η ευχερής εκκένωσή τους σε περίπτωση σεισμού (έξοδοι κινδύνου, κλιμακοστάσια διαφυγής κλπ)

7. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές στα Γυμνάσια και τη Γενική Παιδεία στα Λύκεια, 15 στις κατευθύνσεις των Λυκείων, 10 στα εργαστήρια του ΕΠΑΛ.

 



 

 

LinkWithin