Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

31 Αυγούστου 2016

Καταγγελία ενάντια στα μαθητοδικεία

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος 30/8/2016
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.: 48
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία, ΔΔΕ
Τηλέφωνο
:
6978936176
Κοιν: ΜΜΕ
Site
:
http://elmez.blogspot.gr
e-mail
:
elmezante@yahoo.gr


ΘΕΜΑ: «Καταγγελία ενάντια στα μαθητοδικεία»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ καταδικάζει την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων μαθητών του ΓΕΛ και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο «έγκλημα» των καταλήψεων – κινητοποιήσεων που είχαν αποφασιστεί από τα συλλογικά τους όργανα. Παρότι και οι τέσσερις μαθητές είναι ανήλικοι, τους διαχωρίζουν και καλούν τους τρεις από αυτούς στο μονομελές δικαστήριο ανηλίκων και τον άλλο σε δικαστήριο ενηλίκων!!! Μάρτυρας κατηγορίας είναι η ίδια Δ/ντρια του Γυμ/σίου Σάμης, η οποία στην αναφορά της στοχοποιεί τους μαθητές ως «υποκινητές και πρωτοστάτες», χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις αδικαιολόγητες και επιρρίπτει ευθύνες στο σύνολο των γονέων του σχολείου για αδιαφορία. Είναι προφανές ότι με τέτοιες πρακτικές θέτει τον εαυτό της εκτός συνδικάτου και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η δίκη των μαθητών θα γίνει με βάση την ΠΝΠ 2811/2000 του Αρσένη, ΠΝΠ η οποία χρησιμοποιήθηκε κατ’ εξακολούθηση για να στηθούν μαθητοδικεία, να χτυπηθούν μαθητές που κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθητικού κινήματος για την επίλυση των προβλημάτων. Η συγκεκριμένη ΠΝΠ κάτω από την πίεση του κινήματος αποδομήθηκε στην πράξη και καταργήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ (Ν. 4386/2016, άρθρο 45). Παρά ταύτα οι εισαγγελικές παρεμβάσεις πληθαίνουν ξανά πανελλαδικά, τα μαθητοδικεία ξαναστήνονται, ο αυταρχισμός δίνει και παίρνει. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει το θράσος να εμφανίζεται ως μάρτυρας υπεράσπισης των διωκόμενων μαθητών τη στιγμή που σφίγγει τον κλοιό των εκβιασμών και των πιέσεων απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις αλλά και κάνει λόγο για χρήση του ποινικού κώδικα στο σχολείο. Στόχος ένας και μοναδικός, η κάμψη του μαθητικού κινήματος, μέσα από την τρομοκράτηση των μαθητών, η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ζακύνθου απαιτεί
·                 Εδώ και τώρα να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος των μαθητών και η υπόθεση να μπει στο αρχείο.
·                 Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για παύση κάθε δίωξης που έχει κινηθεί με βάση την (καταργημένη) ΠΝΠ
·                 Καμία χρήση του ποινικού κώδικα σε βάρος των μαθητικών κινητοποιήσεων, κατάργηση κάθε διάταξης που χρησιμοποιείται για την ποινικοποίησή τους και την άσκηση πιέσεων.

Το Δ.Σ.


LinkWithin