Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

22 Ιανουαρίου 2020

Νέα κινητοποίηση (στάση εργασίας στις 23/01 ώρες 11-2 και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια-παλιά Νομαρχία στη 1 μμ) ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για αναγνώριση των πτυχίων των Κολεγίων ως ισότιμων με τα ΑΕΙ


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος 22/01/2020
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.: 02
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης
:
 6978936176
Κοιν: ΜΜΕ
Site
:
e-mail
:
elmezante@yahoo.gr
ΘΕΜΑ: «Νέα κινητοποίηση (στάση εργασίας στις 23/01 ώρες 11-2 και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια-παλιά Νομαρχία στη 1 μμ) ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για αναγνώριση των πτυχίων των Κολεγίων ως ισότιμων με τα ΑΕΙ»

Στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει διάταξη που αναγνωρίζει τα πτυχία των Κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων των πτυχίων Πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου τροποποιεί την παρ. 5 άρθρο 54 του ν. 4589/2019 δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναγνωρισθούν ως ισότιμα πτυχία, πέραν αυτών που αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εκείνα που έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 38/2010 και τα πτυχία που δίνουν επαγγελματική ισοδυναμίας σε κλάδους εκπαιδευτικών. Το ζήτημα αυτό πάει αρκετά χρόνια πίσω και βασίζεται στους στρατηγικούς στόχους που έθετε η συνθήκη της Μπολόνια από το 1999 λύνοντας τα ζητήματα αντιστοίχησης πτυχίων κάθε κατηγορίας και προσόντων αποφοίτων. Το Π.Δ. 38/2010 ενσωματώνει και εξειδικεύει όλες τις οδηγίες της Ε.Ε. για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων με τα Πανεπιστήμια. Οι προβλέψεις αυτές επεκτείνονται και στους εκπαιδευτικούς!


Η περαιτέρω αναγνώριση των κολεγίων με τις διατάξεις αυτές απαξιώνει ακόμα περισσότερο τα πτυχία έχει άμεσες επιπτώσεις στο σύνολο των σπουδών. Επί τους ουσίας μετατρέπει τα πτυχία σε ένα ακόμα προσόν που ανεξάρτητα από τα χρόνια σπουδών δεν διασφαλίζει την ολόπλευρη επιστημονική γνώση. Ταυτόχρονα ανοίγονται πλευρές ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων αφού ανάμεσα στη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τα εγκαίνια προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στο ΕΚΠΑ, χωράνε πλέον και τα κολέγια, ενισχύοντας τη λειτουργία του πανεπιστημίου – επιχείρηση. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι το σύνολο των νέων ανθρώπων που επιδιώκουν να σπουδάσουν ένα αντικείμενο και βλέπουν συνεχώς εμπόδια να ορθώνονται μπροστά τους. 
Για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις έχουν διαχρονικές ευθύνες τα κυβερνητικά κόμματα, τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμα αναλάβει την διακυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις του στα όργανα της Ε.Ε. (κομισιόν, Ευρωβουλή κλπ) διαμαρτύρονταν για την μη εφαρμογή της οδηγίας 89/48/ΕΚ που αφορούσε την αναγνώριση των κολεγίων. Όταν είχε την διακυβέρνηση υλοποίησε κατά γράμμα τις κατευθύνσεις αυτές εντείνοντας έτσι την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων. Ψήφισε τον απαράδεκτο νόμο 4589/19! Προώθησε την απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από το πτυχίο. Έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ η οποία τώρα προχωρά στην περαιτέρω «απελευθέρωση» και αναγνώριση των κάθε είδους ιδιωτικών κολεγίων, παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η εφαρμογή της συγκριμένης διάταξης στην διαδικασία κατάρτισης των νέων πινάκων για διορισμούς και πρόσληψη αναπληρωτών στην Γενική Αγωγή θα εντείνει την πολύκατηγοριοποίηση, τις αδικίες και την απαξίωση χρόνων δουλειάς χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων.
Όσες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις υποκλίνονται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. είναι υπόλογες στους χιλιάδες εργαζόμενους που πλήττονται από αυτές. Στο όνομα των ποινών και των κοινοτικών δεσμεύσεων χρόνια τώρα στήριζαν αυτά τα μέτρα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι μόνο με σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές μπορεί να δοθεί διέξοδος.
Οι χιλιάδες μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μέσα από τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 3ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ για τις 23/01 και ώρες 11-2 και να δώσουν μαζικά το «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας στη 1μμ στην Αντιπεριφέρεια-παλιά Νομαρχία.
Το Δ.Σ.


LinkWithin