Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

24 Φεβρουαρίου 2020

Για του πρόσφυγες και τους μετανάστες


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος, 24/02/2020
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.: 12
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης
:
 6978936176
Κοιν: ΜΜΕ
Site
:
e-mail
:
elmezante@yahoo.gr


ΘΕΜΑ: «Για του πρόσφυγες και τους μετανάστες»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταδικάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέες κλειστές δομές προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η προσφυγιά και η μετανάστευση είναι σύμφυτη με τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση. Είναι υποκριτική η στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ότι ανησυχούν για τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές ή ότι συμπάσχουν με τον πόνο των προσφύγων και των μεταναστών, τη στιγμή που:
·       στηρίζουν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στη Βόρεια Αφρική και σε άλλες περιοχές του πλανήτη που γίνεται πόλεμος
·       παραχωρούν έδαφος στους νατοϊκούς ιμπεριαλιστές δίνοντάς τους νέες βάσεις (Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο και αλλού)
·       επιτρέπουν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να προχωρούν σε προετοιμασίες για την εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο

Οι ενέργειες αυτές δεν είναι τυχαίες, ούτε προϊόν αδυναμίας ή εκβιασμών. Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις διεκδικούν χώρο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν και κερδοφορούν στις χώρες αυτές που γίνεται πόλεμος. Την ίδια ώρα οι ένοχοι αυτής της φρίκης, δηλαδή οι κυβερνήσεις όλων των χωρών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ αλλά και της Ελλάδας, παρουσιάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως απειλή και καλλιεργούν με κάθε τρόπο ρατσιστικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά.


Ο ελληνικός λαός όμως έχει πλούσια πείρα. Η ιστορία μας είναι συνυφασμένη με την προσφυγιά και τη μετανάστευση: σχεδόν 1.500.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες ήρθαν από τη Μικρασία το 1922, αποτέλεσμα της τότε «Μεγάλης Ιδέας» της ελληνικής αστικής τάξης και αντιμετωπίστηκαν με το χειρότερο τρόπο από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις που δεν ήθελαν ούτε διαβατήρια να τους χορηγήσουν, φοβισμένες από τη δίκαιη αγανάκτησή τους για τον ξεριζωμό τους. Έχουμε εμπειρία από τις δεκαετίες 50-60 και το πώς αντιμετωπίστηκαν στις χώρες που πήγαν οι μετανάστες αλλά και πρόσφατη εμπειρία καθώς την τελευταία δεκαετία σχεδόν 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό διωγμένοι από την καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου λαμβάνοντας υπόψη και τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουμε ως εκπαιδευτικοί, θεωρεί υποχρέωση του κλάδου να στήσει φράγμα απέναντι στις φωνές του ρατσισμού, του εθνικισμού και τη ξενοφοβίας. Ιδιαίτερη ευθύνη νιώθουμε για τα χιλιάδες παιδιά που με τον πιο βάρβαρο τρόπο ζουν τα αποτελέσματα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

Απαιτούμε:
1.   Κλείσιμο όλων των hot spots – Δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα-να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός τους από την ΕΕ (συμφωνία Δουβλίνου) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
2.   Άμεση φροντίδα και μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά και τους ανήλικους
3.   Άμεση κατάργηση της συμφωνίας του Δουβλίνου – Εδώ και τώρα οι πρόσφυγες να μεταβούν στις χώρες που οι ίδιοι επιθυμούν χωρίς εμπόδια από την ΕΕ – Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους. Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.
4.   Πλήρης επάνδρωση όλων των δομών φιλοξενίας με προσωπικό
5.   Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες για όσο διάστημα μείνουν στη χώρα μας.
6.   Επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου
7.   Να αποδεσμευτεί η διαδικασία εγγραφής των προσφυγόπουλων από κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σχολείου. Να στηριχθούν όλα τα παιδιά από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) χωρίς κανένα εμπόδιο.
  1. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις υποδομές, τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, τη σίτισή τους κλπ.
  2. Να ιδρυθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες Τάξεις Υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα. 
  3. Να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη. Να διαμορφωθεί άμεσα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Να υπάρξει κατάλληλη επιμόρφωση. Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στο τμήμα, εκεί που υπάρχουν προσφυγόπουλα.
  4. Να αναγνωρίζεται η φοίτηση όλων των προσφύγων μαθητών στη χώρα που φοιτούν και στην όποια χώρα τελικού προορισμού.
  5. Να αναπτυχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τις παραδόσεις τον πολιτισμό και την ιστορία τους, εξωσχολικές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητας.
  6. Μιλάμε με τους μαθητές μας στην τάξη για τις αιτίες του πολέμου και της προσφυγιάς, καλλιεργούμε τις αξίες τις φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς! Εχθρός μας δεν είναι τα μικρά παιδιά με τα φλογερά μάτια μέσα στα οποία καθρεφτίζεται η φρίκη του πόλεμου και της εκμετάλλευσης αλλά οι “μεγάλοι” αυτού του κόσμου, που διαλύουν χώρες και λαούς για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς. Είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.!

Το Δ.Σ.


LinkWithin