Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

14 Σεπτεμβρίου 2020

Για το έγκλημα στο στρατόπεδο-κολαστήριο της Μόριας

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 13/9/2020

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 54

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 






ΘΕΜΑ: «Για το έγκλημα στο στρατόπεδο-κολαστήριο της Μόριας»

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ καταγγέλλει τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ για τις απαράδεκτες συνθήκες που συνειδητά δημιούργησαν στο στρατόπεδο-κολαστήριο της Μόριας. Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της αποκάλυψης του πραγματικού χαρακτήρα της «αλληλεγγύης» των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ απέναντι στα θύματά τους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

 

Στο στρατόπεδο-κολαστήριο της Μόριας στοιβάζονταν 13.000 άνθρωποι, γυναίκες και μικρά παιδιά, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας.

 

Ένα προμελετημένο έγκλημα των κυβερνήσεων που επιδεικτικά αγνοούσαν τα συνεχή αιτήματα των φορέων, των συνδικάτων, των υγειονομικών και των κατοίκων για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών.

 

Την στιγμή που η Κυβέρνηση απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις και κάθε είδους συνάθροιση άνω των 9 ατόμων, είχε στοιβάξει αδίστακτα στον καταυλισμό της Μόριας 13.000 ψυχές σε χώρο που προοριζόταν οριακά για 2.000! Εξίσου αδίστακτα και προκλητικά, στην ανάγκη για άμεση βοήθεια και απεγκλωβισμό, η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης είναι η αποστολή νέων δυνάμεων ΜΑΤ!

 

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι διπλά υπεύθυνοι για το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών: είναι οι ένοχοι των πολέμων και της άγριας εκμετάλλευσης που οδηγούν πρόσφυγες και μετανάστες στον ξεριζωμό, είναι ένοχοι και για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα-κολαστήρια όπως της Μόριας.


 

Τα κροκοδείλια δάκρυά των ενόχων δεν ξεπλένουν τις ευθύνες τους, ούτε οι κατόπιν εορτής περιοδείες τους μας πείθουν. Πολύ περισσότερο δε μας φοβίζει το απάνθρωπο παραλήρημα των φασιστοειδών που υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες ευθύνονται για την κατάσταση της Μόριας και ότι πρέπει να απελαθούν!

 

Τα hot-spots πρέπει εδώ και τώρα να κλείσουν. Σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία πριμοδοτούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών σε κλειστά ή ανοικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος για την ασφάλειά τους.

 

Τώρα είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη:

·  Άμεσα η κυβέρνηση να ναυλώσει πλοία και να οργανώσει την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, εξασφαλίζοντας χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή φιλοξενία τους, έως ότου να τους δοθούν τα κατάλληλα έγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

·  Να διενεργηθούν σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες διαγνωστικά τεστ ώστε οι φορείς κορονοϊού τύχουν της απαραίτητης περίθαλψης

·  Κλείσιμο όλων των hotspots των νησιών, με μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.

·  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

·  Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

·  Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

 

Το Δ.Σ.



LinkWithin