Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

11 Οκτωβρίου 2020

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο της ΕΛΜΕΖ, του ΕΚΖ και των σωματείων την Τρίτη 13 Οκτώβρη 19.30 στο παλιό Εργατικό Κέντρο

 

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 11/10/2020

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 65

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο της ΕΛΜΕΖ, του ΕΚΖ και των σωματείων την Τρίτη 13 Οκτώβρη 19.30 στο παλιό Εργατικό Κέντρο»

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με την 10ετή οικονομική κρίση οι εργαζόμενοι βρεθήκαμε σε τραγικές καταστάσεις που αφορούν την εργασία, την υγεία, την παιδεία. Χάσαμε ακόμη περισσότερα δικαιώματα μέσα στους χώρους δουλειάς, με σοβαρές απώλειες στα μισθολογικά, ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Οι κυβερνήσεις κάλεσαν το λαό να «βάλει πλάτη» για να σωθεί η οικονομία με σωρεία μέτρων που ήταν λόγω των «έκτακτων συνθηκών». Βέβαια αυτές οι συνθήκες δεν ίσχυαν για τους μεγαλοεργοδότες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές που συνέχισαν να φοροαπαλάσσονται, να μειώνονται οι εισφορές τους κλπ

 

Οι μεταθέσεις των μονίμων συναδέλφων έχουν ελαχιστοποιηθεί και ένας συνάδελφος πρέπει για χρόνια να γυρίσει ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να καταφέρει κάποια στιγμή να πλησιάσει κάπως στον τόπο του.

Οι συνάδελφοι αναπληρωτές αναπληρώνουν εδώ και πάνω από μία δεκαετία τον εαυτό τους, πολλές φορές στο ίδιο σχολείο και με τα ίδια αντικείμενα διδασκαλίας! Η ανεργία τους περιμένει κάθε καλοκαίρι, ενώ οι κούφιες υποσχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης για διορισμούς είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού ξέρουμε ότι είναι πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων να μην καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες.

 

Σήμερα με την έξαρση της πανδημίας πάλι εμείς πρέπει να πληρώσουμε το μάρμαρο με «προσωρινά μέτρα» και χάσιμο ακόμα περισσότερων δικαιωμάτων μας. Η ίδια μας η πείρα αποδεικνύει πως ότι επιβλήθηκε ήρθε για να μείνει. Κανένα μέτρο «έκτακτο» δεν πάρθηκε πίσω, χειροτερεύοντας τους όρους της ζωής μας παντού.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η Κυβέρνηση με όλα τα μέτρα που έχει πάρει δεν προστατεύει την υγεία και τη ζωή μας. Όλοι είδαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα να πηγαίνουν περίπατο με το άνοιγμα του τουρισμού, δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας, ακόμα παραμένει η ΜΕΘ του νησιού σε ημιλειτουργία με έλλειψη προσωπικού,   η μονάδα Covid αλλά και οι υπόλοιπες κλινικές με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό , νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Η κοροϊδία της κυβέρνησης σπάει κάθε όριο ντροπής, όταν μιλάει για αποφυγή συνωστισμού και την ίδια ώρα σε σχολεία με αίθουσες-κλουβιά στοιβάζονται 25 και 27 μαθητές, όταν συνάδελφοι με προβλήματα υγείας καλούνται να επιστρέψουν στην τάξη, όταν στα σχολεία οι λίγες -σε σχέση με τους κανόνες που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα- καθαρίστριες δεν είναι μόνιμες.

Τεράστια είναι και η κοροϊδία Κυβέρνησης-Περιφέρειας-Δήμου στο ζήτημα των σχολείων. Τα κτηριακά προβλήματα είναι οξυμμένα και τα αποκάλυψε ο σεισμός παλιότερα και σήμερα η πανδημία. Το ΕΝΕΕΓΥΛ, το ΕΠΑΛ, το 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο αποτελούν την κορωνίδα της κοροϊδίας της Κυβέρνησης και του Δήμου, ότι το κτηριακό των σχολείων είναι προτεραιότητα. Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στα σχολεία, καμία προσπάθεια για δημιουργία νέου σχολείου για το ΕΝΕΕΓΥΛ, καμία αποκατάσταση στα κτήρια ΕΠΑΛ και 1ου Σχολικού Συγκροτήματος.

Η μεταφορά των μαθητών γίνεται χωρίς τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, μια και στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο ή δε γίνεται καθόλου, όπως στην περίπτωση του ΕΝΕΕΓΥΛ και όλα αυτά με ευθύνη της Περιφέρειας που σφυρίζει αδιάφορα. Αποτελεί πραγματική αθλιότητα το πρόσφατο ψήφισμα της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι «όλα βαίνουν καλώς» και ότι «όλα τα έχουμε κάνει καλά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

 

Συνάδελφοι – σες,

Δεν οδηγεί πουθενά η σιωπηρή απεμπόληση των δικαιωμάτων στην υγεία, την παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη, στο εισόδημα, στους όρους της δουλειάς.

Είναι αδιέξοδη η διαρκής μείωση των απαιτήσεων από τη ζωή μας. Οι ανάγκες μας και η δίψα για κέρδη των πλουτοκρατών για κέρδη δε συμβιβάζονται. Διαρκώς θα μας ζητούν θυσίες σε υγεία, παιδεία και δικαιώματα για να ανακάμπτουν τα κέρδη τους.

Κυβέρνηση – εργοδοσία τώρα νομίζουν πως βρήκαν την ευκαιρία να γενικεύσουν όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που έφεραν στη λογική της “έκτακτης ανάγκης” εν μέσω πανδημίας και να τις μονιμοποιήσουν.

Να δουλεύουμε δηλαδή όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν και να μας αμείβουν όσο και όταν επιθυμούν τα αφεντικά.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των ΔΣ του ΕΚΖ, των Ξεν/λών, των Ι.Υ., των Οικοδόμων, του Συλλόγου Μουσικών Ζακύνθου, καλεί τους συναδέλφους να δώσουν δυναμική απάντηση στη νέα επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα με τη συμμετοχή του στο  συλλαλητήριο την Τρίτη 13 Οκτώβρη στις 19.30 στο Παλιό ΕΚΖ. Με τη συμμετοχή μας στέλνουμε μήνυμα και κλιμακώνουμε την πάλη!

 

·      Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική

·      Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

·      Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ομαλή και με ασφάλεια η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.

·      Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών που έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

·      Κατάργηση του νόμου για την ηλεκτρονική ψηφοφορία – Τα συνδικαλιστικά ζητήματα είναι θέμα των συνδικάτων και όχι του κράτους.

·      Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να στελεχωθούν  και να λειτουργήσουν τα Κέντρα υγείας του νησιού.

·      Μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.

·      Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

·      Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο την Τρίτη 13 Οκτώβρη

19:30 μ.μ. στο παλιό Εργατ/κό Κέντρο Ζακύνθου

 

 

Το Δ.Σ.



 

 

LinkWithin