Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

04 Οκτωβρίου 2015

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος 26/9/2015
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.: 43
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία, ΔΔΕ
:
 6978936176
Κοιν: ΜΜΕ
Site
:

e-mail
:
elmezante@yahoo.gr


ΘΕΜΑ: «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες»

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Εκεί δίνουν ραντεβού με τους “διακινητές” τους που θα τους προωθήσουν στην Βόρεια Ελλάδα από όπου ελπίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν από επιλογή αλλά από ανάγκη, εξαιτίας είτε τις φτώχειας είτε πολεμικών συγκρούσεων. Φτώχεια και πολέμους για τα οποία την κύρια ευθύνη φέρει η “πολιτισμένη” Δύση.

Σε όλα αυτά τα οποία έχουνε ζήσει το τελευταίο διάστημα έρχεται να προστεθεί η εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα που κερδοσκοπούν εις βάρος τους, οι άθλιες συνθήκες διαμονής στα νησιά του Αιγαίου, στην Αθήνα αλλά και σε όλο το ταξίδι τους, καθώς και η παντελής απραξία του Ελληνικού κράτους και της ΕΕ. Θεσμοί που σίγουρα εθελοτυφλούν αν δεν επιδεινώνουν τα προβλήματα, με το κλείσιμο τον συνόρων και τις ακυρώσεις δρομολογίων.

Από την πλευρά μας θεωρούμε απάνθρωπο ενώ οι μετανάστες υφίστανται όλα τα παραπάνω, να θεωρούνται παράνομοι (ή κοινωνική απειλή), να μην τους παρέχονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ζωής και επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα να γίνονται θύματα φασιστικών ή ρατσιστικών επιθέσεων (πολλές φορές ακόμα και από τις ίδιες τις αρχές).


Εκατοντάδες μετανάστες παρευρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας υπό άθλιες συνθήκες και με έλλειψη ακόμη και στα αναγκαία. Επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας συνολικά, όχι απλώς με όρους φιλανθρωπίας, αλλά βιώνοντας τα ίδια προβλήματα με τους μετανάστες με τον δικό μας τρόπο (και προφανώς σε άλλη ένταση), να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον στον αγώνα για ένα κοινό καλύτερο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη για:
·                   Φάρμακα
·                   Συσκευασμένα Τρόφιμα (όχι γλυκά)
·                   Γάλατα
·                   Είδη προσωπικής υγιεινής - Πάνες – Μωρομάντηλα – Μπιμπερό
·                   Οδοντόβουρτσες – Οδοντόκρεμες
·                   Αντισυπτικά
·                   Αδιάβροχα

Κατανοούμε ότι αυτές οι δομές αλληλεγγύης  από μόνες τους  δεν μπορούν να αποτελέσουν συνολική παρά μόνο προσωρινή λύση του προβλήματος καθώς δεν είναι ικανές και επαρκείς  να έρθουν αντιμέτωπες με τα αίτια των αναφερθέντων προβλημάτων. Για εμάς είναι απαραίτητο τα ζητήματα αυτά να γίνουν υπόθεση της κοινωνίας, εφόσον μόνο έτσι μπορεί να δοθεί συνολική απάντηση.
Τέλος, καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων του νησιού που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα να πράξουν παρόμοια, να δράσουμε συλλογικά και να συντονιστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Για το παραπάνω σκοπό καλούμε τους συναδέλφους στα σχολεία να συγκεντρώσουν τα παραπάνω είδη πρώτης ανάγκης.

Το Δ.Σ.


LinkWithin