Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

09 Μαρτίου 2016

2μηνη καμπάνια ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος 08/03/2016
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.: 24
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία, ΔΔΕ
:
6978936176
Κοιν: ΜΜΕ
Site
:
e-mail
:
elmezante@yahoo.gr

ΘΕΜΑ: «2μηνη καμπάνια ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και το διαχωρισμό τους σε σκληρά και μαλακά.

Η περίοδος που ξανανοίγει το ζήτημα δεν είναι τυχαία, καθώς η νέα γενιά που φοιτά στα σχολεία προορίζεται στη συντριπτικής της πλειονότητα να βολοδέρνει μεταξύ ανεργίας και ημιαπασχόλησης με μισθό χαρτζιλίκι και στέλνεται στον καιάδα κάθε δικαίωμα της στην Κοινωνική Ασφάλιση με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι η κατάλληλη περίοδος για να αποπροσανατολιστεί η νέα γενιά από τα πραγματικά της προβλήματα και ζήσει σε έναν επίπλαστο κόσμο μακριά από την πραγματικότητα, χωρίς να μπορεί να την αντιληφθεί, για να την αλλάξει.

Τα στοιχεία από τις εκθέσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) είναι αποκαλυπτικά:
·  το 25% όσων στη χώρα μας ζητούν θεραπεία είναι γιατί είναι εξαρτημένοι από κάνναβη
·  έχει μειωθεί κάτω από τα 14 έτη ο πειραματισμός και η εμπλοκή με τα ναρκωτικά
·  έχει τριπλασιαστεί στη χώρα μας η χρήση κάνναβης στους μαθητές
·  το 90% της ινδικής κάνναβης που καταναλώνεται στη χώρα μας είναι βιομηχανικά κατασκευασμένη με περιεκτικότητα THC πολύ πάνω από τα συνηθισμένα όρια επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τους νεαρούς χρήστες

Ο ίδιος ο ΟΗΕ στην πρόσφατα παρουσιασθείσα έκθεσή του αναγνωρίζει ότι η τοξικοεξάρτηση είναι ένα σύνθετο πολυπαραγοντικό και όχι ιατρικό, όπως ορισμένοι επιχειρούν να πείσουν, πρόβλημα: «Η φτώχεια, η πείνα, η οικονομική ανισότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αποστέρηση, η μετανάστευση, η υποχρεωτική εκτόπιση, οι περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση και την εργασία, η έκθεση στη βία είναι κρίσιμοι παράγοντες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι, επομένως, εξίσου σημαντική με τις προσπάθειες που στοχεύουν στις ίδιες τις ουσίες».

Στην ίδια έκθεση τα ευρήματα είναι συντριπτικά:


·  Η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη ουσία παγκοσμίως: Το 25,8% των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ κάνει χρήση κάνναβης, το 1/4 των Ευρωπαίων έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά.
·  Η κάνναβη εκτρέπεται από προγράμματα «ιατρικής χρήσης» στην παράνομη αγορά. Στις ΗΠΑ, στις πολιτείες που επιτρέπεται η «ιατρική χρήση», το 1/3 των τελειόφοιτων Λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως πηγή προμήθειας την κάνναβη για ιατρικούς λόγους που είχε συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο.
·  Αυξήθηκαν κατά 55% οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Μέχρι τον Οκτώβρη του 2015 στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί 602 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, αύξηση 55% σε σχέση με το 2014, κατά το οποίο είχαν αναφερθεί 388 νέες ουσίες.

Με βάση τα παραπάνω, συνεκτιμώντας και το πρόβλημα που αναδεικνύεται στις μικρότερες ηλικίες και στο νησί μας, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ προχωρά σε δίμηνη καμπάνια ενημέρωσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με τις εξής πρωτοβουλίες:

1.     Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ θα προμηθεύσει τα 5μελή και τα 15μελή αφίσες για να αναρτηθούν μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας με κεντρικό σύνθημα:
Ø  «Ζωή ολόκληρη, όχι σε δόσεις
Ø  Μην ψαρώνεις με τον ψευτοδιαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών.
Ø  Μην ξεφεύγεις από την πραγματικότητα:
ü      Ζήσε την
ü      Εξήγησέ την
ü      Άλλαξέ την»

2.     Διοργάνωση συνέντευξης Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για την ανάδειξη της δράσης.
3.     Συζήτηση των συναδέλφων με τους μαθητές στις τάξεις για το ζήτημα των ναρκωτικών.
4.     Πρόσκληση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ προς το ΕΣΥΝ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για το θέμα
5.     Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, διοργάνωση μαθητικού φεστιβάλ ενάντια στα ναρκωτικά και παράλληλη έκθεση σκίτσου-αφίσας ή άλλων μαθητικών έργων σε συνεννόηση με τα 5μελή και τα 15μελή

Ο αγώνας ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά είναι κοινή υπόθεση μαθητών-γονέων-εκπαιδευτικών.

Το Δ.Σ.

LinkWithin