Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

05 Δεκεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος 04/12/2016
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.: 73
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία, ΔΔΕ
:
 6978936176
Κοιν: ΜΜΕ
Site
:

e-mail
:
elmezante@yahoo.gr


«Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής»

Αντιπροσωπεία από τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ που στηρίζουν την πρωτοβουλία για έκπτωση στα εισιτήρια μετακίνησης των εκπαιδευτικών, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό την Παρασκευή 02/12.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Ζακύνθου, Β΄ Δωδεκανήσου και οι ΣΕΠΕ Χίου, Λήμνου και Πειραιά "Ρήγας Φεραίος".

Διατύπωσαν συνολικότερα αιτήματα που αφορούν την στέγαση, τη σίτιση και την διαβίωση των εκπαιδευτικών. Δήλωσαν ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων αποτελεί επί της ουσίας βασική προϋπόθεση για να μπορούν τα σχολεία να λειτουργήσουν και επέδωσαν τα σχετικά ψηφίσματα.

Οι εκπαιδευτικοί περιέγραψαν τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες διαβιούν, επιδοτώντας ουσιαστικά από την τσέπη τους σε πολλές περιπτώσεις τη στελέχωση των σχολείων στις περιοχές αυτές. Η απουσία τακτικών-ασφαλών συγκοινωνιών, το κόστος μετακίνησης με καράβια-ΚΤΕΛ-αεροπλάνα και αυτοκίνητα, η ανάγκη να στεγαστούν ή να επιδοτηθούν τα ενοίκια, η απαράδεκτη περικοπή ακόμα και της ισχνής σίτισης που υπήρχε στις λέσχες αξιωματικών αλλά και o μη χαρακτηρισμός μιας σειράς σχολείων ως δυσπρόσιτων ή η αφαίρεση της προϋπηρεσίας στα υφιστάμενα δυσπρόσιτα τέθηκαν στο τραπέζι.

Ο υφυπουργός δε δεσμεύθηκε συγκεκριμένα για κανένα από αυτά τα ζητήματα και "συμβούλεψε" τα συνδικάτα "να κινούνται χωρίς μαξιμαλισμούς, διότι μπορεί να τα χάσουν όλα". Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης για εκπόνηση σχεδίου νησιωτικής πολιτικής που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το Δεκέμβρη.
·       Για τις συγκοινωνίες των νησιωτικών περιοχών είπε ότι "χρειάζεται εξορθολογισμός, θα υπάρξει διατήρηση του ποσού επιχορήγησης των εφοπλιστών ή ακόμα και αύξησή του με παράλληλο εξορθολογισμό των δρομολογίων, προκειμένου να είναι cost effective". Δεν απέκλεισε και αντιδράσεις εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών ενδεικτικό του τι εννοεί εξορθολογισμό.

·       Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει παροχή έκπτωσης για τους δημόσιους λειτουργούς, έκπτωση που, όπως είπε, "δεν ξέρει αν θα είναι 50 ή 30%" και "θα έχει πλαφόν δρομολογίων π.χ. 10 το μήνα". Δεσμεύτηκε ότι η ρύθμιση θα είναι κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και όχι αποτέλεσμα συνεννόησης με εταιρίες. Η ρύθμιση θα αφορά μετακινήσεις με καράβια, σε δεύτερο επίπεδο - ενδεχομένως - με αεροπλάνα και εξαίρεσε με σαφήνεια τα ΚΤΕΛ.
·       Δεν ήταν σαφής στο αν θα υπάρξει συγκοινωνιακή κάλυψη και αύξηση συχνότητας των δρομολογίων αλλά ήταν πολύ συγκεκριμένος για τις παροχές στους εφοπλιστές, αφού είπε ότι "αν δεν τα πάρουν οι εφοπλιστές δε θα έχει καράβια".
·       Όσον αφορά τη στέγαση μετακύλισε την ευθύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση και είπε ότι ενώ οι Δήμοι μπορούν να επιδοτήσουν τα ενοίκια σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Ψαρά, Καστελόριζο), δεν το κάνουν και αντιδρούν. Είπε ότι μια σειρά προτάσεις που κατατέθηκαν π.χ. για εκτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ΞΕΝΙΑ κ.λπ. "θα εξεταστούν και είναι ενδιαφέρουσες".
·       Για τη σίτιση είπε ότι βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης με το Υπουργείο Άμυνας για επαναφορά της σίτισης στις λέσχες αξιωματικών, ενώ θα συζητήσει και με τον Υπουργό Παιδείας για σίτιση στις φοιτητικές λέσχες. Επίσης δήλωσε ότι όποια λύση προταθεί δεν μπορεί να είναι τέτοια που να απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση π.χ. κουπόνι αλλά με αναπροσαρμογή των κονδυλίων τα οποία ήδη διατίθενται.
Οι παρόντες σύλλογοι επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης - μαζικοποίησης της πρωτοβουλίας με κριτήριο αιτημάτων την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Το Δ.Σ.


LinkWithin