Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

12 Νοεμβρίου 2019

Για την απαράδεκτη κατάσταση της Ειδικής εκπαίδευσης στη Ζάκυνθο


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος 11/11/2019
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.: 58
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης
:
 6978936176
Κοιν: ΜΜΕ
Site
:
e-mail
:
elmezante@yahoo.gr

ΘΕΜΑ: «Για την απαράδεκτη κατάσταση της Ειδικής εκπαίδευσης στη Ζάκυνθο»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση στην Ειδική Εκπαίδευση τόσο σε σχέση με τη στέγαση και υλικοτεχνική υποδομή, όσο και με την επάνδρωση σε μόνιμο προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα:
Το ΕΝΕΕΓΥΛ, σχολείο που ιδρύθηκε κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, στεγάζεται σε χώρο του ΕΠΑΛ Ζακύνθου σε παλιές λυόμενες αίθουσες, παντελώς ακατάλληλες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των διευθυντών του ΕΠΑΛ και του ΕΝΕΕΓΥΛ να ευπρεπίσουν το χώρο και να τον καταστήσουν λειτουργικό, οι αίθουσες αυτές δεν είναι κατάλληλες. Χαρακτηριστικό της "σημασίας" και της "ευαισθησίας" που δείχνει η κυβέρνηση και το κράτος διαχρονικά είναι ότι στο σχολείο αυτό, στο οποίο φοιτούν μαθητές με προβλήματα επιληψίας, δεν υπάρχει ούτε στέγαστρο, με αποτέλεσμα οι μαθητές αυτοί να είναι έκθετοι στον ήλιο και στις καιρικές συνθήκες που επιδεινώνουν τα προβλήματα υγείας τους. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι κατάλληλο προαύλιο δεν υπάρχει για τους μαθητές, παρά μόνο ένας περιφραγμένος με σύρμα χώρος, λες και οι μαθητές αυτού του σχολείου είναι κρατούμενοι. Αποκορύφωμα αυτής της κρατικής αναλγησίας είναι ότι η μεταφορά των 15 μαθητών του σχολείου. Αντί να γίνεται με κατάλληλα λεωφορεία με ευθύνη του κράτους και των τοπικών Διοικήσεων, επιλέχθηκε η λύση της μεταφοράς με ταξί, που τελικά δεν ευοδώθηκε καθώς το κόμιστρο που δόθηκε ήταν τόσο χαμηλό που δεν βρέθηκε ούτε ένας αυτοκινητιστής να το διεκδικήσει. Το αποτέλεσμα είναι οι γονείς, οι περισσότεροι από φτωχά λαϊκά στρώματα, άνθρωποι του μεροκάματου, να υποχρεώνονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο καθημερινά, από όλα τα μέρη του νησιού, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μαθητών που αδυνατούν να μεταβούν και να φοιτήσουν στο σχολείο, χάνοντας έτσι πολύτιμο για την εκπαίδευσή τους χρόνο.
Στο Τμήμα Ένταξης που εδρεύει στο 2ο Γυμνάσιο Ζακύνθου, το υπουργείο δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη, ενώ και στην Παράλληλη Στήριξη, πάλι ως αποτέλεσμα της διαχρονικά ακολουθούμενης πολιτικής τα κενά είναι πολλά σε όλο το νησί.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε, για να καταδείξουμε για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται και από την παρούσα κυβέρνηση, ότι οι μοναδικοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί στις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης στο νησί για τη δευτεροβάθμια είναι οι διευθύντριες του ΕΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥΛ, καθώς όλο το υπόλοιπο προσωπικό είναι αναπληρωτές. Αυτό έχει σαν συνέπεια κάθε χρόνο να χάνονται από την αρχή της χρονιάς εκατοντάδες ώρες με εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για τους μαθητές και τους γονείς τους.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ απαιτεί:
·         Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών Ειδικής αγωγής και του απαραίτητου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού
·         Μεταφορά των μαθητών των eιδικών δομών από και προς το σχολείο τους με κατάλληλα οχήματα και συνοδούς με ευθύνη του κράτους.
·         Σύγχρονο κτίριο που να πληροί τις ανάγκες των μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ.
·         Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ θα καταθέσει τη συγκεκριμένη απόφαση στο Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα προχωρήσει σε παράσταση την ημέρα συζήτησης των θεμάτων αυτών από τα εν λόγω Συμβούλια.


LinkWithin