Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

29 Απριλίου 2022

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022: «..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..» ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ! ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΠΟΛΕΜΟ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη, στη Νομαρχία, στις 10:30πμ

 

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 29/4/2022

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 41

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: MME

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 

 

 

 

  


ΘΕΜΑ: «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022:

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ! ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΠΟΛΕΜΟ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη, στη Νομαρχία, στις 10:30πμ»

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων και της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα - σύμβολο για το δίκιο της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Εμπνεόμαστε από τους μεγαλειώδεις αγώνες του εργατικού και του εκπαιδευτικού κινήματος που εμπόδισαν ή ανέτρεψαν τους αντιλαϊκούς-αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς.

Σήμερα στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, την επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι “ελπίδα είναι η πάλη των λαών”.

Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών -

Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο

Οι ιμπεριαλιστές σκορπούν τη δυστυχία και δολοφονούν για μια ακόμη φορά τους λαούς, για τα κέρδη τους. Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όσες και όποιες προφάσεις και αν κάθε φορά βρίσκουν, γνωρίζουμε πως η αλήθεια που οδηγεί σε νέες πολεμικές επεμβάσεις είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί την διέξοδο των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με ακόμα πιο άγρια μέσα που βυθίζει τους λαούς στη δυστυχία, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου, είναι ήδη μεγάλες τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από το μακελειό σε ανθρώπινες ζωές, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο οι ροές των προσφύγων και ξεριζωμένων από τον τόπο τους.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Με την συστηματική εκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων και τη μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού εμπλέκεται ο λαός μας, ακόμη πιο βαθιά στο νέο μακελειό για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών του πετρελαίου και της ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων.

 Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:


®      Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.

®      Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.

®      Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

®      Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες ή ακόμα και με το αίμα του τα κέρδη τους.

Οι αυξήσεις-ψίχουλα της κυβέρνησης ΝΔ ακυρώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (καύσιμα, ρεύμα, νερό) και των χαμηλών μισθών. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ, πάνω από 45.000 είναι και φέτος οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θεσμοθετήσει τον απαράδεκτο θεσμό του «τριμηνίτη» εκπαιδευτικού! Τα part time και οι ελαστικές μορφές εργασίας θερίζουν. Την ίδια στιγμή οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 13% την τελευταία χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%. Τα 4 δις ευρώ που δίνει η χώρα για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, την στιγμή που ο λαός στενάζει να πληρώσει τη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και το ψωμί, είναι πρόκληση.

Η κυβέρνηση δυναμώνει την κρατική καταστολή βγάζοντας παράνομη τη μία απεργία μετά την άλλην για να κάμψει τις εργατικές- λαϊκές αντιδράσεις και να περάσει σιωπητήριο στους αγώνες, και την ίδια στιγμή δίνει δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες ευκαιρίες για αμύθητα κέρδη. Για την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών η κυβέρνηση με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο προσέφυγε στα δικαστήρια, τα οποία «με πέμπτη ταχύτητα» εκδίκαζαν, όταν για την εκδίκαση των εργοδοτικών εγκλημάτων («εργατικά ατυχήματα») ή για την εκδίκαση της ναζιστικής-εγκληματικής Χρυσής Αυγής, η αστική δικαιοσύνη καθυστερούσε χαρακτηριστικά.

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας λένε «κάνε υπομονή» μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη. Σε όσους θυσιάζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα δικά μας εργασιακά δικαιώματα για «εθνικούς στόχους» όπως έγινε με τα μνημόνια. Τα παρακάλια των εργατοπατέρων σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, για κοινωνικούς διαλόγους, δεν είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην κατάκτηση των δικαιωμάτων μας.

 

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

·         Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού

·         Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση

·         Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη

·         Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των μαθητών, των σχολείων και των εκπαιδευτικών («αξιολόγηση»)

·         Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,

·         Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα

·         Επαναφορά της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό,

·         Άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων στο ΚΤΕΛ Ζακύνθου – αύξηση των μαθητικών δρομολογίων ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας των μαθητών

·         Ενίσχυση των κέντρων υγείας και πολυδύναμων ιατρείων του νησιού, ώστε να αποκτήσουν το χαρακτήρα του κέντρου υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για την υγεία του λαού, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

·         Λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού

·         Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

 

Οι δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό! Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών.

Για να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οι εκπαιδευτικοί, με τους μαθητές και τους γονείς, με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και του λαού από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

 

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ, στη ΝΟΜΑΡΧΙΑ, στις 10:30πμ

 

Το Δ.Σ.



LinkWithin