Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

21 Οκτωβρίου 2023

Πρόγραμμα δράσης για τη συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 20/10/2023

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 64

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr


e-mail

:

elmezante@yahoo.gr



ΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα δράσης για τη συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ» 


Πλαίσιο πάλης και πρόγραμμα δράσης για τη Συνελεύση Προέδρων των ΕΛΜΕ.

Με οργάνωση και αποφασιστικό αγώνα, με συσπείρωση στα Σωματεία μας, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, μόρφωση για όλα τα παιδιά!

Βρισκόμαστε για μια ακόμη χρονιά αντιμέτωποι με την επιλεκτική ανικανότητα της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘνα αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης. Για μια ακόμη χρονιά το ΥΠΑΙΘ ξεπέρασε τον εαυτό του αφού η νέα ηγεσία του ήδη έχει παραγάγει «έργο»!

Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς:

  • «Εξαφάνισαν» 20.000(!) κενά σε εκπαιδευτικούς αφού την α΄ φάση προσλήφθηκαν 28.353, στη β΄φάση προσλήφθηκαν 12.779 ενώ τα συνολικά κενά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι πάνω από 47.000!

  • Τραγικές ελλείψεις με την παράλληλη στήριξη αφού χιλιάδες παιδιά που δικαιούνται παράλληλη στήριξη είτε δε θα έχουν είτε στην καλύτερη περίπτωση θα μοιράζονται τον εκπαιδευτικό!

  • Ενώ μπορούσε να «τρέξει» το σύστημα και να προσληφθούν αναπληρωτές, προτίμησαν να το «τρέξουν» μετά τη 1/9 και με αυτό τον τρόπο να αφαιρέσουν κάμποσα ημερομίσθια από τους αναπληρωτές, που με τον πενιχρό μισθό τους μετράνε και το 50λεπτο

  • Χιλιάδες γονείς αναγκάζονται να μετακινούν τα παιδιά τους με δικά τους μέσα αφού ακόμα δεν έχει φροντίσει κυβέρνηση και περιφέρειες να λύσουν το πρόβλημα των μεταφορών

  • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί αναπληρωτές έχασαν τις θέσεις τους στους πίνακες εξαιτίας των λαθών του συστήματος και το ΥΠΑΙΘ αρνήθηκε να τα διορθώσει!

Το ΥΠΑΙΘΑ και η κυβέρνηση για να καλύψει την έλλειψη του προσωπικού, προχωρά σε: υποχρεωτικές υπερωρίες, συγχωνεύσεις τμημάτων και μετακινήσεις μαθητών. Τα 27αρια τμήματα έχουν γίνει πια κανόνας! Έτσι φαίνεται αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την βοήθεια στους μαθητές στη μετα-COVIDεποχής αλλά και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας…

Σχολεία ερείπια, επικίνδυνα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

Δεν περνάει εβδομάδα που να μην έχουμε κάποιο ατύχημα εντός σχολικής μονάδας με θύμα μαθητή ή εκπαιδευτικό. Πάνω από 9.000 σχολεία (περίπου 75%) έχουν χτιστεί την περίοδο 1960 – 1985 ενώ δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος. Σχολεία που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά, αφού η συντήρηση και οι επισκευές τους θεωρούνται κόστος για το κράτος και τις κυβερνήσεις.

Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Πλημμυρισμένα σχολεία, κολώνες να κρέμονται στον αέρα, ετοιμόρροποι σοβάδες, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις επικίνδυνες, αίθουσες κλουβιά, κοντέινερ, διάδρομοι και σκάλες ακατάλληλες που σε περίπτωση σεισμού αποτελούν σημεία εγκλωβισμού αντί διαφυγής.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έκανε ακόμα ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί τις Σχολικές Επιτροπές και της Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας.Τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα σχολεία θα φτωχύνουν ακόμα περισσότεροκαι θα ανοίξει ο δρόμος να μετατραπούν σε σχολεία αυτόνομες μονάδες με τους διευθυντές να πασχίζουν να βρουν πόρους με κάθε τρόπο, να μπαλώνουν όπως όπως τα προβλήματα, ενώ το κράτος θα παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Με αυτές τις διατάξεις επιταχύνεται η εφαρμογή του ν. 4692/20 μέσα από τον οποίο έχουν θεσμοθετήσει την αναζήτηση πόρων και χορηγών από την σχολική μονάδα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται μπροστά στις ανάγκες των σχολείων και μάλιστα όταν το ματωμένο πλεόνασμα απογειώθηκε στα 5,6 δισ. για την περίοδο του Ιανουαρίου έναντι στόχου 2,314 δισ. ευρώ (!!)

Ο μισθός τελειώνει στα μέσα του μήνα

Χιλιάδες συνάδελφοι, κυρίως αναπληρωτές και νεοδιορισμένοι, ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.Ο εφιάλτης του ενοικίου των 500 και 600 ευρώ για σπίτια-τρύπες, οι μισθοί πείνας, τα ακριβά εισιτήρια που κάνουν αδύνατη τη μετακίνηση στο τόπο διαμονής διαμορφώνουν πλαίσιο στο οποίο ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί αντικειμενικά να επιτελέσει απρόσκοπτα το παιδαγωγικό του ρόλο

Το συνεχές κύμα ακρίβειας, τον πληθωρισμό να τρέχει με πάνω από 10% στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τα υπέρογκα ενοίκια (στην περίπτωση που βρεθεί σπίτι), τις τιμές στην ενέργεια που συνεχίζουν να χτυπάνε κόκκινο, ο μισθός μας φτάνει πλέον για τις 10 πρώτες μέρες του μήνα. Η αύξηση που όλο το καλοκαίρι κοκορεύονταν η κυβέρνηση ότι θα δοθεί στους Δημόσιους Υπαλλήλους ουσιαστικά δεν υφίσταται γιατί ήδη έχει εξανεμιστεί!

Και μέσα σε όλα αυτά, εξοργιζόμαστε ακούγοντας τα κυβερνητικά επιτελεία και τα παπαγαλάκια τους να πασχίζουν να πείσουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για το νέο εργασιακό έκτρωμα Γεωργιάδη. Είναι απίστευτο το 2023 να δουλεύει ένας εργαζόμενος 13 ώρες την ημέρα, 6 ή και 7 ημέρες την εβδομάδα, με συμβάσεις μηδενικών ωρών και αυτό να παρουσιάζεται ως πρόοδος. Και αν τυχόν αντιδράσουμε και απεργήσουμε να αντιμετωπίζουμε βαρύτατες ποινές!

Δε θα επιτρέψουμε να ζήσουμε εμείς και οι μαθητές μας αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα. Η πανεργατική απεργία 21 Οκτώβρη ήταν μια πρώτη απάντηση των εργαζομένων απέναντι σε αυτή την επίθεση. Τις διατάξεις αυτές θα τις καταργήσουμε στη πράξη.

Η βιομηχανία διώξεων σε εκπαιδευτικούς δεν μας τρομάζει

Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, πάει χέρι-χέριμε την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική. Σε διάφορες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ εδώ και μήνες έχει στηθεί μια βιομηχανία διώξεων εκπαιδευτικών εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Διώκονται συνάδελφοι για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, απεργίες, έχουν φτάσει στο σημείο να διώκουν ακόμα και την δημόσια κριτική απέναντι στη πολιτική του Υπουργείου και της Διοίκησης!Άλλωστε, οι εκπαιδευτικοί έχουμε συρθεί αμέτρητες φορές στα δικαστήρια από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ, όπου με βιομηχανία καρμπόν αποφάσεων, βγάζουν τις απεργίες μας παράνομες.

Όσο και να προσπαθούν ο κλάδος δεν τρομοκρατείται!

«Όλοι για έναν και ένας για όλους» στην οργάνωσητης αλληλεγγύηςκαι της διεκδίκησης!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Θεσσαλίας που βιώνει τις τραγικές συνέπειες μιας εγκληματικής πολιτικής που οδήγησε στην ανυπολόγιστη καταστροφή, σε νεκρούς και πολλούς αγνοούμενους. Απέναντι σε αυτό το εχθρικό κράτος που αφήνει απροστάτευτο τον λαό για να υπηρετήσει τα επιχειρηματικά κέρδη δεν αφήνουμε κανέναν μόνο. Οργανώνουμε τώρα τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη! Κάνουμε ξανά πράξη το «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Καλούμε όλους τους Συλλόγους να συνεχίσουν την αλληλεγγύη με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Ως εδώ με την κοροϊδία! Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες και συνολικά τον λαό της Θεσσαλίας για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του, με ενίσχυση των υπαρχουσών και τη δημιουργία έκτακτων δόμων υγείας, την πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν σε σπίτια, καλλιέργειες, κοπάδια, μαγαζιά κλπ.

Να στηριχθούν όλοι οι μαθητές της περιοχής ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ένταξη τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευές των σχολικών υποδομών και να παρθούν έκτακτα παιδαγωγικά μέτρα.

Με συσπείρωσηστα σωματεία μας μπορούμε να εμποδίσουμε την αντιδραστική αξιολόγηση!

Μια σειρά από προωθητικές αποφάσεις χρειάζεται όλοι μαζί να τις υλοποιήσουμε, να τις πάμε μέχρι το τέρμα ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για δουλειά με δικαιώματα, ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, για να μη στενάζει η λαϊκή οικογένεια να μορφώσει τα παιδιά της σε ένα κατηγοριοποιημένο σχολείο. Το ΥΠΑΙΘ φαίνεται πως με το μόνο που θα ασχολείται και φέτος θα είναι η αξιολόγηση και η υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο αποφασιστικός αγώνα μας όμως έχει βάλει σοβαρά εμπόδια! Με τη στάση μας υπερασπιζόμαστε το νέο πισωγύρισμα που θέλουν: σχολεία κατηγοριοποιημένα, υποβαθμισμένα για τη μεγάλη πλειοψηφία, με εκπαιδευτικούς φοβισμένους!

Και φέτος συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου,
την αξιοπρεπή δουλειά, τη μόρφωση των μαθητών!

  • Εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο μας, ώστε να κατοχυρωθούν μια σειρά από δικαιώματα σε αναπληρωτές και μόνιμους, για να ανοίξει ο δρόμος να ικανοποιηθούν ακόμα περισσότερες διεκδικήσεις μας.

  • Συνεχίζουμε και φέτος να υλοποιούμε την απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Η απεργία – αποχή, είναι σε ισχύ, άρα σε ισχύ είναι και οι δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή που έχουν υπογραφεί από πέρσι. Όσοι εκπαιδευτικοί δεν είχαν υπογράψει πέρσι την απεργία – αποχή, ή άλλαξαν σχολική μονάδα (για οποιονδήποτε λόγο) μπορούν να υπογράψουν φέτος δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή (και ζητάνε από τη διεύθυνση του σχολείου να την πρωτοκολλήσει).

  • Καλούμε την ΟΛΜΕ άμεσα να προκηρύξει απεργία αποχή για τους μέντορες και συντονιστές. Όσες ΕΛΜΕ έχουν προκηρύξει απεργία – αποχή αυτή βρίσκεται ήδη σε ισχύ. Όσοιεκπαιδευτικοί δεν είχαν υπογράψει πέρσι την απεργία – αποχή, ή άλλαξαν σχολική μονάδα (για οποιονδήποτε λόγο) μπορούν να υπογράψουν φέτος δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή (και ζητάνε από τη διεύθυνση του σχολείου να την πρωτοκολλήσει).

  • Με δεδομένο ότι εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει, με ευθύνη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, απόφαση της Ομοσπονδίας για απεργία – αποχή για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την οποία στηρίζουμε ανά πάσα στιγμή, προτείνουμε να καλεστούν οι Σύλλογοι Διδασκόντων να κρατήσουν ενιαία αγωνιστική στάση με βάση τις θέσεις του κλάδου απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να εμποδίσουν την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.

Με το βλέμμα στις ανάγκες του εκπαιδευτικού και του μαθητή παλεύουμε για δουλειά, μόρφωση, ζωή με δικαιώματα!

  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά εκπαιδευτικών. Να προσληφθούν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ). Δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης.

  • Μείωση του αριθμού μαθητών στις τάξεις. Έγκριση όλων των αιτημάτων των Συλλόγων Διδασκόντων για διαχωρισμό τμημάτων. Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα. Καμμιά περικοπή σε παράλληλη/ ένταξη.

  • Όχι στο νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

  • Μόνιμοι διορισμοί όλων των εκπαιδευτικών που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους. Μέτρα στήριξης της καθημερινής διαβίωσης εκπαιδευτικών. Επιδότηση ενοικίου στα 300€ σε όσους αναγκάζονται να νοικιάσουν εκτός μόνιμης κατοικία, αξιοποίηση των διαθέσιμων υποδομών για στέγαση. 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ. Δωρεάν σίτιση σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες.

  • Κάθε απόπειρα νομοθέτησης γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ αποτελεί αιτία πολέμου.

  • Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο.

  • Γενναία χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων. Διαγραφή χρεών σε ρεύμα και ΔΕΚΟ. Εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου και Φυσικού αερίου. Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία σχολείων.

  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Επιβολή πλαφόν στις τιμές.

  • Δωρεάν γεύμα και δεκατιανό σε όλα τα παιδιά. Άμεση έναρξη Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης

  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών.

  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Άμεσος ουσιαστικός και ενδελεχής προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτηρίων. Επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.). Άμεση έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας, πυρασφάλεια και ελέγχους του ηλεκρομηχανολογικού εξοπλισμού.

  • Διεκδικούμε δραστική αύξηση χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων.

  • Δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε, με ευθύνη των Δήμων να υπάρχουν επιτροπές παρακολούθησης της χρηματοδότησης των σχολείων και των κατευθύνσεών της, με συμμετοχή της αντιπολίτευσης και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών και των γονέων.

  • Δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αυξήσεις 20% στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Επιστροφή 13ου και 14 ου μισθού. Αφορολόγητο στα €12.000.

  • Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

  • Να καταργηθεί η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων.

  • Καμιά κατηγοριοποίηση σχολείων μέσω της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Όχι στο σχολείο των ταξικών διαχωρισμών και των εφήμερων δεξιοτήτων. Άμεση και χωρίς καμία προϋπόθεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων.

  • Λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο πόλεμο.


Πρόγραμμα Δράσης


  • Αποφασίζουμε συντονισμό δράσης μας με ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα, προετοιμαζόμαστε για απόκρουση κυβερνητικών σχεδιασμών (γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ, «ελεύθερη» επιλογή σχολείου, ιδιωτικά ΑΕΙ κτλ), προχωράμε σε πανελλαδική σύσκεψη.

  • Προχωράμε μέσα στον Οκτώβριο σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας για να παρθούν πίσω όλες οι διώξεις εκπαιδευτικών εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης.

  • Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής!

  • Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Παίρνουμε πρωτοβουλίες στις ΕΛΜΕ μαζί με τους μαθητές μας για πολύμορφες εκδηλώσεις και δράσεις. Συμμετέχουμε στους αγωνιστικούς εορτασμούς και στις αντιιμπεριαλιστικές πορείες για τον εξέγερση του Πολυτεχνείου.

  • Προετοιμάζουμε απεργιακή κινητοποίηση το επόμενο διάστημα με αιχμή την υπογραφή ΣΣΕ, τους μισθούς και τους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Το Δ.Σ.




LinkWithin