Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

15 Φεβρουαρίου 2024

Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση: Μια ζωγραφιά, ένα ποίημα, ένα τραγούδι, για τα παιδιά της Παλαιστίνης…

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 14/02/2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.:24 

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 

 

 

 

 

 






ΘΕΜΑ: «Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση: Μια ζωγραφιά, ένα ποίημα, ένα τραγούδι, για τα παιδιά της Παλαιστίνης…» 

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία και σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης η εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό «Μια ζωγραφιά, ένα ποίημα, ένα τραγούδι, για τα παιδιά της Παλαιστίνης…», που συνδιοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Ζακύνθου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου, η Επιτροπή Ειρήνης Ζακύνθου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου. Η αίθουσα του Πνευματικού κέντρου ήταν πραγματικά μικρή για να χωρέσει το πλήθος των παιδικών φωνών και την αθρόα προσέλευση του κόσμου στις ποικίλες εικαστικές, μουσικές, αφηγηματικές δράσεις που είχαν προγραμματίσει άρτια, παρά τα όποια εμπόδια, οι διοργανωτές.

 

Κάθε δράση αναδείκνυε εύγλωττα τις αξίες της Ειρήνης και της Άλληλεγγύης, ενώ ρίγη συγκίνησης προκαλούσαν οι αναφορές στα δεινά του πολέμου, κυρίως στον άμαχο πληθυσμό. Οι μαθητές της Ζακύνθου και οι εκπαιδευτικοί με περίσσια δημιουργικότητας και ειλικρινούς συμπαράστασης βροντοφώναξαν «ΟΧΙ» στον όλεθρο και στο μίσος που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας σε αυτή τη στενή λωρίδα γης, «ΟΧΙ» στη γενοκτονία και τον ατέλειωτο πόνο, «ΝΑΙ» στην Ελευθερία των λαών. Στο δεδομένο δίκιο του παλαιστινιακού λαού και στη δύναμή του για αντίσταση προβάλλουν ως ζητούμενα η Ελευθερία και η Ισότητα.

 

Με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Yussef Dorkhom. Οι διοργανωτές δώρισαν στον πρέσβη έναν πίνακα, έργο της εικαστικού Μίκας Συμβουλίδου, ο οποίος, με φόντο την πλατεία Αγία Μάρκου, απεικονίζει μια από τις τελευταίες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στην Παλαιστίνη. Το έργο πλαισίωναν συμβολικά οι στίχοι-ορόσημο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Διονύσιου Σολωμού, αποτύπωση του «χώρου», όπου οι δύο λαοί συνομιλούν ποιητικά: «Η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή μου βράχος. Στον κόσμο τούτον χύνεται και σ’ άλλους κόσμους φθάνει». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζωγραφιές και τα ποιήματα των παιδιών που συγκεντρώθηκαν από τους Συλλόγους Γονέων και εκτέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς και όσες εικαστικές παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν στον χώρο της εκδήλωσης, θα αποσταλούν στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και όσους κατέθεσαν την ψυχή τους στηρίζοντας την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης: το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «ΕΥΗΧΟΝ» και την Παναγιώτα Παυγέλου, το Θεατρικό Εργαστήρι «Φιέρα» και την Έφη Λάζου, το Βιβλιοπωλείο «Κλαυδιανός», την Μαρία Κλάδη, την Βάνα Ζούγρα και την Ελένη Τουρκάκη, τον Σύλλογο Φίλων Ξενοπούλειου Παιδικής Βιβλιοθήκης και την Άντα Κατσαΐτου, την Συλλογικότητα «Αντάμα», την Γιοβάννα Καποδίστρια, τον Παναγιώτη Κοντοσαυλάκη και τη Λέσχη «Γέρανος», την Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου και τους Θεόφιλο Λιβέρη και Τασία Λιβέρη, την θεατρική ομάδα «Action», τον Ηλία Αθανασούλια και τον Γιώργο Αποστόλου, τον Γιάννη Πολυστάρη και τη Ζωή Σελίμη, τους ζωγράφους Διονύση Καλαμαρά, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Μίκα Συμβουλίδου, καθώς και όλους τους Ζακυνθινούς που έδωσαν το βροντερό «παρών».

Η Ζάκυνθος και στην παρούσα ζοφερή συγκυρία αποδεικνύει πως ήταν, είναι και θα είναι το πραγματικό «Νησί των Δικαίων» και πως στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!

 

 



LinkWithin