Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

25 Απριλίου 2024

Για το πρόσφατο ‘Συμπόσιο Εκπαίδευσης’ στη Ζάκυνθο

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος, 25/4/2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 48

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία, ΔΔΕ

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 

ΘΕΜΑ:  «Για το πρόσφατο ‘Συμπόσιο Εκπαίδευσης’ στη Ζάκυνθο»


Μετά τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί με τον πλέον επίσημο τρόπο να εισαγάγει τους επιχειρηματικούς ομίλους  στην εκπαίδευση και μέσα στα σχολεία, κάτι που άλλωστε είναι προ πολλού διακηρυγμένος στόχος της.

Έτσι, λοιπόν, στη Ζάκυνθο διοργανώθηκε εκπαιδευτικό συμπόσιο από τους κρατικούς φορείς εκπαίδευσης (Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου) με τη χορηγία και υποστήριξη μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου.

Δεν έμειναν όμως μόνο σε αυτό οι κρατικοί φορείς της εκπαίδευσης. Χαιρετισμούς, πέρα από τον τοπικό κυβερνητικό Βουλευτή και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, που πρόσκειται επίσης στην κυβέρνηση, απεύθυναν και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου, (Σύλλογος ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι άφαντος και προσποιείται ότι δεν έχει καν νομική υπόσταση όταν το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων τον καλεί για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) και ο ιδιοκτήτης του χορηγού ξενοδοχειακού ομίλου.

Είναι προφανές ότι το τοπικό ξενοδοχειακό κεφάλαιο, σε ευθυγράμμιση με την πολιτική «ανοίγματος των σχολείων στην τοπική κοινωνία», που διαφημίζεται εδώ και πολλά χρόνια και μέσα από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ενδιαφέρεται να αποκτήσει πρόσβαση στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία και μεσοπρόθεσμα να παίξει βαρύνοντα ρόλο στη λειτουργία τους και στο αναλυτικό τους πρόγραμμα.

Είναι απορίας άξιο πώς οι κρατικοί φορείς (Περ/κή Δ/νση Εκπ/σης Ιονίων Νήσων, Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης, Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης) θεωρούν ότι οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων στη Ζάκυνθο γνωρίζουν τα θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας πολύ καλύτερα από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές μας και τους γονείς τους. Από αυτή την άποψη όφειλαν να απευθυνθούν όχι στους ξενοδοχειακούς ομίλους αλλά στους συλλόγους των εκπαιδευτικών, στους συλλόγους γονέων και την Ένωσή τους, στα 15μελή και στα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου Τομέα, μια και σε αυτά τα σωματεία μετέχουν οι γονείς των μαθητών μας.

Η εκπαίδευση τον 21ο αιώνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε χορηγούς και επενδυτές. Η εκπαίδευση σήμερα χρειάζεται σύγχρονα ασφαλή κτήρια και δωρεάν υποδομές με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους. Χρειάζεται σχολεία δημόσια και δωρεάν για όλους τους μαθητές, χωρίς διαχωρισμούς σε σχολεία Α και Β κατηγορίας.

Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου ξεκαθαρίζει ότι σε συμπόσια ελεημοσύνης και «διαφήμισης της φιλανθρωπίας» με τα κέρδη που αποκομίζουν οι όμιλοι από τη δουλειά των εργαζομένων δεν μετέχει. Οι εκπαιδευτικοί, μολονότι υποαμείβονται -πολλοί από αυτούς ακόμα και κάτω από 800 ευρώ- μολονότι προσπαθούν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους με τον πενιχρό τους μισθό, μολονότι πολλοί έχουν φύγει ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους κυνηγώντας τα μόρια επαναπρόσληψης ή διορισμού, είναι περήφανοι και δεν έχουν μάθει να γλείφουν τα ξεροκόμματα που πέφτουν από το πλούσιο τραπέζι των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Δεν παραβλέπουμε ότι με τέτοιες «φιλανθρωπίες», με δράσεις δηλαδή που μακιγιάρουν το αποκρουστικό πρόσωπο της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και του φυσικού περιβάλλοντος, οι ξενοδοχειακοί και άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι προσπαθούν να ξεγελάσουν τους εργαζομένους. Την ίδια ώρα άλλωστε επιδοτούνται με εκατομμύρια, φοροαπαλλάσσονται σε βάρος των υπόλοιπων φορολογουμένων, ξεζουμίζουν τους εργαζομένους τους στη σεζόν, προκαλούν ασύλληπτη ρύπανση στο περιβάλλον, εξαντλούν τον υδροφόρο ορίζοντα με την υπεράντληση υπόγειων υδάτων.


Η ΕΛΜΕΖ με πλειάδα δράσεων (παραστάσεις σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, κινητοποιήσεις σε ΔΔΕ, Δήμο, Περιφέρεια κλπ) έχει θέσει τα ζητήματα των εκπαιδευτικών και απαιτεί, με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους και της Τοπικής Διοίκησης:

-Δωρεάν στέγαση για  τους εκτός Ζακύνθου εκπαιδευτικούς που έρχονται στο νησί μας

-Δωρεάν μετακίνηση από και προς τη Ζάκυνθο για τους εκπαιδευτικούς με μόνιμο τόπο κατοικίας εκτός Ζακύνθου

-Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς

-Αυξήσεις στους μισθούς ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες – άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

- Μονιμοποίηση όλων των νεοδιορίστων

- Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση

Το Δ.Σ.



LinkWithin