Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

20 Φεβρουαρίου 2014

Αποκλειστικά Δημόσιο ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος, 20/02/2014
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.: 14
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης
:
 6978936176
Κοιν: ΜΜΕ
Site
:

e-mail
:
elmezante@yahoo.gr


ΘΕΜΑ: «Αποκλειστικά Δημόσιο ενιαίο και δωρεάν
σύστημα Υγείας-Πρόνοιας»

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ ομόφωνα συντάσσεται στο πλάι των σωματείων του νησιού, σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τη νεολαία του νησιού, ώστε από κοινού να κλιμακώσουμε τη δράση μας σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φέρνει νέο νομοσχέδιο στη Βουλή με σκοπό να περιοριστούν παραπέρα οι όποιες δωρεάν παροχές υπάρχουν σήμερα. Ο κρατικός προϋπολογισμός μάλιστα προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης  των δημοσίων νοσοκομείων  κατά  32%,  του  ΕΟΠΥΥ  κατά  30% και  της  φαρμακευτικής  δαπάνης  κατά  15%, ενώ η  αύξηση  της  συμμετοχής  των ασφαλισμένων  στις  δαπάνες  για  φαρμακευτική  περίθαλψη  από  το  9%  έφτασε  στο  27%  την  τελευταία τριετία. 

Με το νέο νομοσχέδιο η συγκυβέρνηση ενοποιεί τις κρατικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)  σε έναν φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια ώστε να ενοποιείται και αξιολογείται η λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την «κινητικότητα - διαθεσιμότητα».  Ο νέος κρατικός φορέας ΠΦΥ αποτελεί, όπως άλλωστε και σήμερα, ένα «συνονθύλευμα» μονάδων με τον ιδιωτικό τομέα, τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, τους αυτοαπασχολούμενους, τα ιατρεία των δήμων και τις ΜΚΟ που θα παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ. Μονάδες ασύνδετες μεταξύ τους και σε ανταγωνισμό, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τον ΕΟΠΥΥ, που μετατρέπεται αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, με την ταυτόχρονη εφαρμογή της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και γιατρών. Ωφελημένοι φυσικά είναι  λίγοι.  Οι  μεγάλες  ιδιωτικές  εταιρείες,  οι  μονοπωλιακοί  όμιλοι.  Αυτά  τα αντιλαϊκά  μέτρα  είναι  με  συνταγές  της  ΕΕ,  προωθούνται  παντού,  σε  όλες  τις  χώρες.

Η κατάσταση που επικρατεί και στα νοσοκομεία είναι εγκληματική.

Το ίδιο τραγική η εικόνα στο νησί μας, καθώς το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου λειτουργεί με αρκετές ελλείψεις, τόσο σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτηριστικές είναι για παράδειγμα οι ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών κάτι που φαίνεται έντονα στις εφημερίες, η κατάσταση που επικρατεί με τους νεφροπαθείς, τους καρκινοπαθείς αλλά και η ταλαιπωρία στα επείγοντα περιστατικά. Την ίδια στιγμή «ηρωικά» κρατάνε οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σίτισης, καθαριότητας ή ακόμα και η μεταφορά ασθενών, αφού υπάρχουν μόνο 3 οδηγοί ασθενοφόρων. Ανάλογη η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Κατασταρίου και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Κέντρο Βολιμών που υπολειτουργούν.                                      Το ζήτημα της Υγείας- Πρόνοιας είναι ζήτημα που αφορά όλο το λαό.  Η βαθιά καπιταλιστική κρίση από την οποία το κεφάλαιο προσπαθεί να βγει αλώβητο, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, των ανέργων και των λαϊκών στρωμάτων, έχει σαν συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ήδη υποβαθμισμένων προ κρίσης υπηρεσιών Υγείας- Πρόνοιας.  
                                                                   
Να μην επιτρέψουμε να περάσει το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού μας. Τώρα χρειάζεται ρωμαλέο εργατικό κίνημα με τους εργαζόμενους συσπειρωμένους στα σωματεία τους, να βγάλουν συμπεράσματα, να απαλλαγούν από τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ), που καλλιεργεί την λογική της υποταγής και του συμβιβασμού με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, του «κόστους» και της «ανταγωνιστικότητας» που είναι η ταφόπλακα κάθε εργατικού - λαϊκού δικαιώματος.

Απαιτούμε :


·                Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, η πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία και κάθε πληρωμή στα νοσοκομεία. Να καταργηθεί το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών για εξετάσεις. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες. Να καταργηθούν οι εισφορές για τον κλάδο Υγείας από όλους τους ασφαλισμένους. Πλήρης παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.
·                Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·                Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, κανένα Κέντρο Υγείας. Όχι στις απολύσεις, στην κινητικότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού. Όλες οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
·                Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί. Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομείο, στα ΚΥ,  με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·                Να  στελεχωθεί πλήρως το Κέντρο Υγείας Κατασταρίου, το Πολυδύναμο Βολιμών
·                Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.



Το Δ.Σ.


LinkWithin