Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

20 Ιουνίου 2023

Για το ζήτημα της συγκρότησης τμημάτων στα σχολεία

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 19/6/2023

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 47

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 

 

 

 


 

ΘΕΜΑ: «Για το ζήτημα της συγκρότησης τμημάτων στα σχολεία»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς επαναφέρει το θέμα της συγκρότησης τμημάτων. Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά, πολιτικής που παραβλέπει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, οι μαθητές στοιβάζονται σε 27άρια τμήματα και με δυνατότητα του εκάστοτε ΔΔΕ για προσαύξηση 10%, στην πράξη δηλαδή 30άρια. Το γεγονός αυτό έχει εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για τους μαθητές και τις μορφωτικές τους ανάγκες. Επιπλέον εδώ και πάνω από 10 χρόνια οι κυβερνήσεις κάνουν προσπάθεια να περικόψουν τμήματα και να συγχωνεύσουν σχολεία, με στόχο να την περαιτέρω μείωση των δαπανών για την παιδεία.

Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η διαχρονική προσπάθεια των κυβερνήσεων να συμπτύξουν/καταργήσουν τμήματα (ολιγομελή και μη) στο ΕΠΑΛ και στο Μουσικό Σχολείο, με αποτέλεσμα μαθητές αναγκάζονται είτε να εγκαταλείψουν αυτά τα σχολεία είτε να αλλάξουν ειδικότητα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ με αποκλειστικό γνώμονα τα μορφωτικά συμφέροντα των μαθητών και την υγεία τους, μια και η Ζάκυνθος είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές και με σχολικά κτήρια για τα οποία υπάρχουν βάσιμα ερωτηματικά αναφορικά με την ασφάλειά τους, έχει τεκμηριωμένη θέση για το ζήτημα και απαιτεί:

·         Καμία μείωση του πλήθους των τμημάτων στα σχολεία - κατάργηση της αντιδραστικής νομοθεσίας για 27 μαθητές ανά τμήμα.

·         20 μαθητές ανά τμήμα – 15 ανά κατεύθυνση – 10 ανά εργαστήριο του ΕΠΑΛ

·         Πλήρη κάλυψη του ΕΠΑΛ και του Μουσικού Σχολείου με όλες τις ειδικότητες, προκειμένου οι μαθητές να μην αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο ή ειδικότητα – Συγκρότηση όλων των ολιγομελών τμημάτων, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών.

·         Ορθολογική κατανομή των μαθητών με βάση τις υποδομές, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν σχολεία όπως το ΕΠΑΛ ή το Μουσικό.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ καλεί τους αιρετούς να συνταχθούν με την ομόφωνη θέση του κλάδου και του σωματείου για 20άρια τμήματα, ως οφείλουν να κάνουν με την ιδιότητα του εκπροσώπων των εργαζομένων.

Την ομόφωνη αυτή θέση πρέπει να καταθέσουν και να υποστηρίξουν στις προσεχείς συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ και να καταψηφίσουν τη συγκρότηση τμημάτων που δεν ταυτίζονται με αυτήν.

Δε θα δεχθούμε μικροπολιτικά παιχνίδια με τη μόρφωση  και την ασφάλεια των μαθητών μας




LinkWithin