Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

14 Ιουνίου 2023

Για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας στη Ζάκυνθο

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 13/6/2023

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 44

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 

 

 

 

 


 

ΘΕΜΑ: «Για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας στη Ζάκυνθο»

 

Με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά (θάνατος 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, 63χρονης στη Χαλκιδική, 63χρονης σε καρότσα αγροτικού στην Κω) το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας. Αποδεικνύεται ότι το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ που κράτησαν όρθια τη δημόσια Υγεία στην πανδημία, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ χρύσωνε κυριολεκτικά τις ιδιωτικές κλινικές, λειτουργούν κυριολεκτικά «στο κόκκινο», με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Η ανησυχία αυτή γίνεται ακόμη εντονότερη μια και στο νησί μας η αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας) είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και κυριολεκτικά απογειώνεται την τουριστική περίοδο, που ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται γεωμετρικά.

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Ζακύνθου η υποστελέχωση, παρά τους υποκριτικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για προσλήψεις, είναι πλέον εκρηκτική. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:

Στην Καρδιολογική εργάζονται μόλις 3 καρδιολόγοι, όταν απαιτείται να στελεχώνεται από 8 (5 μόνιμοι και 3 ειδικευόμενοι) με αποτέλεσμα να κάνουν 10 εφημερίες το μήνα, όταν το όριο είναι 7! Οι συνθήκες εργασίας (νοσηλεία, εφημερίες κλπ) είναι εξαντλητικές για τους εργαζόμενους και επηρεάζεται σοβαρότατα και η λειτουργία άλλων τομέων, όπως του Χειρουργικού και του Παθολογικού.

Στην Παθολογική υπάρχουν μόλις 2 γιατροί, οι οποίοι καλούνται να εφημερεύουν όλες τις ημέρες, τη στιγμή που προβλέπονται τουλάχιστον 5.

Συνολικά στο νοσοκομείο από τους 90 γιατρούς που προβλέπονται (64 μόνιμοι και 26 ειδικευόμενοι) αυτή τη στιγμή εργάζονται μόλις 41 (36 μόνιμοι και 5 ειδικευόμενοι), κάτω δηλαδή από το 50%!

Εξίσου επικίνδυνη είναι και η κατάσταση αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό. Η επάνδρωση με προσωπικό φτάνει μόλις το 70% που όμως μόνο οι μισοί είναι μόνιμοι, ενώ οι άλλοι μισοί είναι συμβασιούχοι, με αβέβαιο εργασιακά μέλλον.

Σε σχέση με το παραϊατρικό προσωπικό, οι μόνιμοι είναι μόλις το 30% ενώ συμβασιούχοι φτάνουν το 70%.

Εξίσου απαράδεκτη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του νησιού, τα οποία είναι επίσης υποστελεχωμένα και αδυνατούν οι ειδικευόμενοι και οι αγροτικοί γιατροί να προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.

Είναι σαφές ότι και στη Ζάκυνθο υλοποιείται η κεντρική πολιτική επιλογή για υποστελέχωση των δομών υγείας, κάτι που αντικειμενικά ενισχύει τα ιδιωτικά πολυϊατρεία και τις πολυκλινικές που φυτρώνουν κυριολεκτικά σαν τα μανιτάρια.

Η  εγκληματική διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης ,η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίσηης της υγείας ,η πολιτική που βάζει την υγεία και τη ζωή μας στη ζυγαριά του κόστους για να αυγατίζουν τα κέρδη των λίγων  κοστίζει ζωές

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας στο νησί.

 

Απαιτούμε:

·         Κατάργηση κάθε εμπορευματικής δραστηριότητας στην υγεία – Η δημόσια υγεία δε συμβιβάζεται με τα κέρδη των κλινικαρχών και των επιχειρηματικών ομίλων της υγείας.

·         Άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των δομών υγείας του νησιού (νοσοκομείο, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ)

·         Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας υγεία για όλους

 



LinkWithin