Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

16 Νοεμβρίου 2023

Το Πολυτεχνείο ζει! Παρασκευή 17/11 στις 12:30 π.μ. προβολή της ταινίας “Η ΔΟΚΙΜΗ” του Ζυλ Ντασεν – Συναυλία, συγκέντρωση και πορεία στις 18:30 στην Πλατεία Αγίου Μάρκου

 

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 15/11/2023

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 75

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 








ΘΕΜΑ: «Το Πολυτεχνείο ζει! Παρασκευή 17/11 στις 12:30 π.μ. προβολή της ταινίας “Η ΔΟΚΙΜΗ” του Ζυλ Ντασεν – Συναυλία, συγκέντρωση και πορεία στις 18:30 στην Πλατεία Αγίου Μάρκου»

 

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του πολυτεχνείου, επέτειος η οποία συμπίπτει με τη γενοκτονία που πραγματοποιείται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ με την ανοχή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων του και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει για το συνδικαλιστικό κίνημα και το λαό της Ζακύνθου, εκτός από σύμβολο αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων, βήμα καταδίκης των εγκλημάτων της κατοχής, με ταυτόχρονη έκφραση αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό.

Ο ξεσηκωμός στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, ορόσημο της λαϊκής πάλης, σε μια από τις δύσκολες περιόδους της νεότερης Ιστορίας. Σαν τέτοιο ορόσημο μπορεί να σηματοδοτεί στην συνείδηση του λαού και της νεολαίας την αντίσταση.

Τιμάμε όλους όσοι αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν από την χούντα. Η αλύγιστη στάση αγωνιστών στις εξορίες και τις φυλακές κράτησε αναμμένη τη φλόγα του αντιδικτατορικού αγώνα, αποτέλεσε το σημείο χωρίς επιστροφή για το τέλος της χούντας.

Ο μαζικός ηρωισμός και τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου «έξω αι ΗΠΑ», «έξω το ΝΑΤΟ», αποτελούν και σήμερα πηγή έμπνευσης για την νεολαία και τον λαό και, παρά τις συνεχείς προσπάθειες να καταστεί η εξέγερση του Νοέμβρη ένα ανώδυνο σύμβολο, συνεχίζει να συγκινεί μεγαλύτερες και νεότερες γενιές ως σύμβολο νέων αγώνων και ανυπακοής.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, από κοινού με τα σωματεία Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου καλεί τους συναδέλφους, τους γονείς και τους μαθητές:

  • 12:30 π.μ. στον κινηματογράφο “Φώσκολο” στην προβολή της ταινίας “Η ΔΟΚΙΜΗ” του Ζυλ Ντασεν. Μια ταινία που είναι περισσότερο ντοκουμέντο παρά ταινία, μια προσπάθεια αναπαράστασης των γεγονότων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πολυτεχνείο.
  • 18:30 στην Πλατεία Αγίου Μάρκου όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία και συγκέντρωση – πορεία τιμώντας την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου.



LinkWithin