Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

05 Μαρτίου 2024

Για τα δύο χρόνια από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 04/03/2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.:28 

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 

 

 

 

 



 

ΘΕΜΑ: «Για τα δύο χρόνια από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία»

 

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, ως συνέχεια της υποβόσκουσας ρωσονατοϊκής σύγκρουσης που είχε ξεσπάσει από το 2013 (κίνημα Ευρωμαϊντάν, πραξικοπηματική ανατροπή κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, δολοφονία συνδικαλιστών στην Οδησσό από Ουκρανούς νεοναζί, ενίσχυση των ουκρανικών ναζιστικών μορφωμάτων «Δεξιός Τομέας», «Σβόμποντα», «Τάγματα Αζόφ» από ΝΑΤΟ και ΕΕ).

 

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια της απαράδεκτης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, βγαίνουν πολλά συμπεράσματα για τους λαούς των δύο χωρών αλλά και όλης της Ευρώπης γενικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ρώσοι και Ουκρανοί που συνυπήρχαν αρμονικά έως και πριν 30 σχεδόν χρόνια, με μεγάλο αριθμό μεικτών γάμων και κοινές παραδόσεις, οδηγούνται στο σφαγείο για χάρη των μονοπωλιακών συμφερόντων Ρωσίας-Κίνας από τη μία και ΝΑΤΟ-ΕΕ από την άλλη. Επιπλέον οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα καταπατώνται βάναυσα και στις δύο χώρες, με πρόσφατο παράδειγμα τον –τουλάχιστον ύποπτο– θάνατο του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Ναβάλνι σε ρωσική φυλακή αλλά και την απαγόρευση λειτουργίας πάνω από 10 κομμάτων της Ουκρανίας από το καθεστώς Ζελένσκι.

 

Η ρητορική τόσο της Ρωσίας περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και απελευθερωτικού πολέμου, όσο και των ΝΑΤΟϊκών περί δικαιώματος των κρατών στην αυτοδιάθεση και υπεράσπισης της Ελευθερίας κουρελιάζεται από την ίδια την πραγματικότητα: η δήθεν ευαίσθητη απέναντι στο ναζισμό και τις απάνθρωπες πρακτικές του Ρωσία και οι τάχα υπερασπιστές της ελευθερίας των λαών ΝΑΤΟϊκοί όχι μόνο δε βγάζουν άχνα μπροστά στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού αλλά ενισχύουν με υλικούς πόρους και όπλα αυτό το κράτος-τρομοκράτη.

 

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών, των δικτύων μεταφοράς, των γεωπολιτικών στηριγμάτων στην περιοχή της Ευρασίας, σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις για τους λαούς της Ευρώπης οι οποίοι αφαιμάσσονται –μόνο οικονομικά, για την ώρα– για να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος και για να στρατιωτικοποιηθούν περαιτέρω οι χώρες τους με προφανείς κινδύνους για τους ίδιους. Δεν είναι τυχαίεςοι αναφορές του Γερμανού ΥΠΑΜ για πιθανή σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας τα επόμενα 5-8 χρόνια, του Νορβηγού ΑΓΕΕΘΑ ότι «Υπάρχει ένα "παράθυρο" ενός, δύο, ίσως τριών χρόνων κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην Άμυνα», του αντιπροέδρου ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να ενισχύει τις «αμυντικές» της δυνατότητες «ακόμα και μετά το τέλος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για να «αποτρέψει πιθανές απειλές από τη Δύση», του ΓΓ του ΝΑΤΟ για «μετάβαση από την αργή παραγωγή επί περιόδου ειρήνης σε γρήγορη παραγωγή, όπως απαιτείται εν καιρώ πολέμου». Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται και τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες: αύξηση 70% για το 2024 προγραμματίζει η Ρωσία, αύξηση 11% το 2023 σε σχέση με το 2022 καταγράφειτο ΝΑΤΟ.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωνατοϊκών κομμάτων, βάζει τη χώρα μας και το λαό της στην πρώτη γραμμή πιθανών αντιποίνων, αφαιρώντας οπλισμό από το Αν. Αιγαίο και τον Έβρο και στέλνοντάς τον στην Ουκρανία, παραχωρώντας το σύνολο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην ευχέρεια του ΝΑΤΟ, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη προκεχωρημένο ΝΑΤΟϊκό φυλάκιο και ενισχύοντας οικονομικά το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου.

 

Οι κίνδυνοι να συμπαρασυρθεί και η χώρα μας σε ένα γενικευμένο πόλεμο γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι μετά την συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη βάρβαρη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και αντιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Μέση Ανατολή.


 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ απαιτεί:

 

·         Καμία αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία – όχι στην απογύμνωση της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας.

·         Καμία συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία – εδώ και τώρα καμία χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας από το ΝΑΤΟ

·         Εδώ και τώρα να επιστρέψει η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα – Κανένας στρατιώτης, αξιωματικός, υπαξιωματικός, οπλισμός έξω από τα σύνορα της χώρας



LinkWithin