Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

15 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοιχτό Γράμμα προς τους μαθητές μας

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
 ζητάνε θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θα ’ρθουν.
Αυτοί που τη χώρα σέρνουν στην άβυσσο
λεν πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό
είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.
Μπ. Μπρεχτ

ΕΛΜΕ Ζακύνθου

ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ

Αγαπητέ μαθητή, αγαπητή μαθήτρια,

εμείς, οι καθηγητές σου, σου ευχόμαστε πρώτα από όλα καλή πρόοδο για τη νέα σχολική χρονιά, κάθε επιτυχία στους στόχους σου και στα όνειρά σου. Ανεξάρτητα όμως από τους στόχους που θέτεις εσύ και οι συμμαθητές σου, η χρονιά αυτή θα είναι ακόμα δυσκολότερη.

Σου λένε ότι εμείς, οι καθηγητές σου, απεργούμε γιατί μειώθηκαν οι μισθοί μας, γιατί αυξήθηκε το ωράριό μας, γιατί δεν έχουμε υγειονομική περίθαλψη. Αυτή είναι η προπαγάνδα των ΜΜΕ. Είναι όμως έτσι;

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έφεραν το Νόμο για το «Νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο» και ισχυρίζονται -πατώντας στα υπαρκτά προβλήματα του σημερινού σχολείου- ότι αναβαθμίζουν το μορφωτικό ρόλο του Λυκείου. Τι όμως από αυτά είναι αλήθεια;

ü            Αν επιλέξεις το «Νέο Γενικό Λύκειο» θα υποχρεώνεσαι να δώσεις τέσσερις φορές Πανελλαδικές εξετάσεις. Με λίγα λόγια σε οδηγούν σε σωματική και ψυχική εξάντληση ενώ και οι γονείς σου θα υποχρεωθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία θα γιγαντωθούν. Πόσο μπορεί να αντέξει η οικογένειά σου και εσύ αυτή την πίεση;
ü            Αν επιλέξεις το «Νέο Επαγγελματικό Λύκειο» από πολύ νωρίς δε θα σου προσφέρεται ουσιαστική μόρφωση αλλά ψευτοκατάρτιση και σκόρπιες γνώσεις. Επιπλέον, στο τέταρτο έτος του «Νέου Επαγγελματικού Λυκείου» θα μπαίνεις σε καθεστώς «μαθητείας» για 9 μήνες και θα πληρώνεσαι με 300 ευρώ το μήνα. Σε θέλουν δηλαδή κυριολεκτικά σκλάβο, ώστε μια ζωή να δουλεύεις με μισθούς πείνας. Σου καλλιεργούν τη νοοτροπία του δούλου!
ü            Στο «Νέο Επαγγελματικό Λύκειο» δεν υπάρχουν πολλές από τις ειδικότητες που μέχρι πέρυσι ακολουθούσαν πολλοί μαθητές (π.χ. Βρεφονηπιοκόμοι, Νοσηλευτές).

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις αρνητικές αλλαγές που φέρνει το Νομοσχέδιο για το «Νέο Λύκειο» σε εσένα και την οικογένειά σου.

Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν αφήσει 1.500.000 ανθρώπους ανέργους, που έχουν αφήσει 500.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία είναι δυνατόν να ενδιαφέρονται για το δικαίωμά σου στη μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα μείνεις αμόρφωτος για να μη μπορείς να καταλαβαίνεις τη Φύση και την Κοινωνία, ώστε να σε εκμεταλλεύονται με μισθούς πείνας.

Για ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ εμείς, οι καθηγητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Ζακύνθου καλούμε εσένα και τους γονείς σου να κάνετε την Παιδεία ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ. Πιστεύουμε ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μορφώνεσαι ολόπλευρα σε ένα σχολείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες μορφωτικές σου ανάγκες και για αυτό προχωρούμε σε πενθήμερη απεργία και διεκδικούμε:

1.            ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για ΟΛΑ τα παιδιά

2.            Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό Σχολείο για ΟΛΑ τα παιδιά
3.            Να καταργηθεί ο Νόμος για το «Νέο Λύκειο»
4.            Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές
5.            Κανένας πλειστηριασμός στη λαϊκή κατοικία
6.            Μόνιμη και σταθερή δουλειά για ΟΛΟΥΣ-Όχι σε απολύσεις-διαθεσιμότητες
7.            ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Ασφάλιση για ΟΛΟΥΣ.
8.            Ρεύμα και Νερό φθηνό για όλο το λαό.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ καλεί τα 15μελή των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην ανοιχτή συζήτηση για τις επιπτώσεις του Νόμου για το «Νέο Λύκειο» την Τρίτη 17/9 στις 20.30 στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου και στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 18/9 στις 10.30 π.μ. στο Παλιό Εργατικό Κέντρο

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ

LinkWithin