Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

17 Οκτωβρίου 2017

Αίτημα προς το Δήμο Ζακύνθου για τα προβλήματα των αναπληρωτών

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος, 16/10/2017
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.: 52
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης, Δήμο Ζακύνθου
:
 6978936176
Κοιν: ΜΜΕ, ΔΔΕ
Site
:
e-mail
:
elmezante@yahoo.gr


ΘΕΜΑ: «Αίτημα προς το Δήμο Ζακύνθου για τα προβλήματα των αναπληρωτών»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ υλοποιώντας πρόσφατη απόφασή του (46/19-9-2017), καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου να λάβει μέτρα μέριμνας και προστασίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Κάθε χρόνο τα σχολεία της Β/θμιας του νησιού στελεχώνονται σε σημαντικό βαθμό από συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, των οποίων ο αριθμός υπερβαίνει τους 60, (στη Γενική Παιδεία, τις Τεχνικές Ειδικότητες, τους Ειδικούς Εκπαιδευτές για το ΕΕΕΕΚ, την Παράλληλη Στήριξη, τα Τμήματα Ένταξης, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό), ξεπερνούν δηλαδή το 20% του συνόλου των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στη Β/θμια! Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συνάδελφοι αυτοί προσλαμβάνονται «κατά κύματα» από τις αρχές Σεπτέμβρη, ακόμα και έως το Μάρτη.

Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών αυτών δουλεύουν σε αυτό το καθεστώς ομηρείας για πάνω από 10 χρόνια και μάλιστα μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν οικογένειες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται:

·         να συντηρούν δύο ή και τρία σπίτια (αρκετοί έχουν παιδιά που πλέον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ),
·         να πηγαίνουν στις οικογένειές τους με κάθε ευκαιρία (Σαββατοκύριακα ή άλλες διακοπές), γεγονός που συνεπάγεται δυσβάσταχτες δαπάνες
·         να κάνουν αιματηρές οικονομίες προκειμένου να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, καθώς ειδικά όσοι προσλαμβάνονται από το Δεκέμβρη και μετά, κινδυνεύουν να μην πάρουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι να επαναπροσληφθούν.

Επιπλέον, τη φετινή χρονιά γίναμε μάρτυρες φαινομένων εξαθλίωσης των συναδέλφων αυτών, καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε παραλίες ή και στα αυτοκίνητά τους, λόγω έλλειψης καταλυμάτων (φαινόμενο που παρατηρήθηκε και στη Ζάκυνθο), στο Ρέθυμνο συνάδελφοι εξαναγκάστηκαν επί της ουσίας σε παραίτηση, μια και λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης δεν έβρισκαν σπίτια για να νοικιάσουν!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ διεκδικεί από το Δήμο Ζακύνθου:


·         Δωρεάν σίτιση για τους συναδέλφους αναπληρωτές. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και η σχετική διάταξη που αφορά τη σίτιση των αναπληρωτών (αρ. 32 Ν. 4483/2017) για νησιά μικρότερα των 18.000 κατοίκων. Η Ζάκυνθος δεν είναι δυνατό να αρνηθεί την παροχή σίτισης, μια και πρόσφατοι είναι οι πανηγυρισμοί των τοπικών φορέων του τουρισμού για ρεκόρ αφίξεων και κερδών. Εκτιμούμε ότι μέρος από τα κέρδη αυτά πρέπει να διατεθούν για την ανακούφιση στρωμάτων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν πιεστικά προβλήματα.
·         Εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού οικημάτων για δωρεάν στέγαση όσων συναδέλφων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
·         Έκδοση πάσο με έκπτωση για τα πλοία της γραμμής και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ.

Καλούμε το σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα σε προσεχή συνεδρίαση του οργάνου και να προχωρήσουν σε ικανοποίηση των αιτημάτων.

Το Δ.Σ.



LinkWithin