Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

02 Νοεμβρίου 2021

Όχι άλλο αίμα εργαζομένων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας τους και για διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους

 

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ

Ζάκυνθος 01/11/2021

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)

Αρ. Πρωτ.: 141

Πληροφορίες

:

Προβής Φώτης

ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης

Τηλέφωνο

:

 6978936176

Κοιν: ΜΜΕ

Site

:

http://elmez.blogspot.gr

e-mail

:

elmezante@yahoo.gr

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Όχι άλλο αίμα εργαζομένων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων  στην COSCO για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας τους και για διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους»

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη στην COSCO, Δημήτρη Δαγκλή που έχασε τη ζωή του όταν γερανογέφυρα πέρασε από πάνω του, κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα είναι το αποτέλεσμα του εργασιακού γκέτο, που έχει στήσει η COSCO στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της ανυπαρξίας ακόμη και στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας, για τα οποία το Σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει και διεκδικήσει βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης.

 

Η στήριξη των κυβερνήσεων έχει αποθρασύνει την εργοδοσία της COSCO, ώστε ακόμα και μετά το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα, να αρνείται κάθε κουβέντα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να εξασφαλίζει σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα είναι δεσμευτική για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

 

Αξιοποιώντας το βαθύτατα αντεργατικό αλλά «φιλοεπενδυτικό» νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η COSCO καταγράφει μεγάλη αύξηση κερδών – το 1ο εξάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών της έφτασε 72 εκατ. Ευρώ και τα κέρδη της σε 6 μήνες ανήλθαν σε 20,84 εκατ. ευρώ!

 

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι και στη φάση της κρίσης και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, τις ανατιμήσεις, τη φοροληστεία αλλά με ανθρώπινες ζωές, είτε για να «σωθούν» είτε για να «αυγατίσουν» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Για να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να «ποτίζουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους» την καπιταλιστική ανάπτυξη, χωρίς να μπορούν «να σηκώσουν κεφάλι», προωθούν την υλοποίηση του Νόμου Χατζηδάκη, που εκτός από τη νομιμοποίηση «της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο», προσθέτει νέα εμπόδια στη δυνατότητα των εργαζομένων να υπερασπίζονται συλλογικά τα δικαιώματα τους, τη ζωή τους, το μέλλον των παιδιών τους.

 

Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας της COSCO είναι ότι σπάζοντας όλα τα κοντέρ θράσους αντί να απολογείται για τις τεράστιες ευθύνες της για την κατάσταση στο γκέτο που έχει στήσει με τη σύμφωνη γνώμη της παρούσας κυβέρνησης και των προηγούμενων, σέρνει στα δικαστήρια για τρίτη φορά μέσα σε 3 μέρες τους απεργούς εργάτες και μάλιστα την ώρα που κηδεύεται ο νεκρός συνάδελφός τους! Ζητά με λίγα λόγια από τους απεργούς να γυρίσουν πίσω στο χώρο εργασίας τους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που οδήγησαν στο θάνατο του συναδέλφου τους! ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

 

Απαιτούμε:

·         Καμία δίωξη σε βάρος των απεργών εργατών στο λιμάνι του Πειραιά

·         Άμεση υλοποίηση όλων των αιτημάτων των απεργών εργαζομένων

·         Άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντισυνδικαλιστικών-αντεργατικών νόμων που βάζουν στο γύψο τα δικαιώματα των εργαζομένων

 

Το Δ.Σ.



LinkWithin