Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

12 Μαρτίου 2013

Επικαιροποιημένη ανακοίνωση για το «Σχέδιο Αθηνά




ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος, 11/03/2013
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.:42


Πληροφορίες
:
Χονδρός Δημήτρης
ΠΡΟΣ:Σχολεία Β/θμιας Εκπ/σης 
Τηλέφωνο
:
6976256581
ΚΟΙΝ.: ΔΔΕ Ζακύνθου, ΜΜΕ
Site
:
elmez.blogspot.gr

e-mail
:
 
ΘΕΜΑ: «Επικαιροποιημένη ανακοίνωση για το «Σχέδιο Αθηνά»

Σε συνέχεια παλαιότερης ανακοίνωσής μας (Αρ. Πρωτ.: 21/04-02-2013) και με τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που προβλέπει το νέο «Σχέδιο Αθηνά», το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου δηλώνει τα εξής:

Μεταφέρεται στην...Αθήνα το Τμήμα
Προστασίας και Συντήρησης
Πολιτισμικής Κληρονομιάς
του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
Παρά τις τροποποιήσεις το σχέδιο «Αθηνά», που παρουσιάστηκε, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν αλλάζει στην ουσία και την κατεύθυνσή του. Πρόκειται για το νέο «χάρτη» της Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα διευκολύνει τη διασύνδεσή της με τις επιχειρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως, τελικά, από τα 481 τμήματα που περιλαμβάνονται στο τελευταίο μηχανογραφικό παραμένουν τα 384 (στο πρώτο σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο αριθμός ήταν 386).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, συνολικά τα ιδρύματα της
χώρας θα είναι 34, 21 πανεπιστήμια και 13 ΤΕΙ. Από τα 97 τμήματα που καταργούνται, δηλαδή «απορροφώνται» ή συγχωνεύονται με άλλα τμήματα, τα 30 μεταφέρονται άμεσα σε άλλη πόλη (επισυνάπτονται οι σχετικοί πίνακες).

Επίσης, 28 τμήματα στα ΤΕΙ θα παραμείνουν σε λειτουργία
μέχρι την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017 - 2018, ώστε να αποφοιτήσουν και οι σημερινοί πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές...


Ωστόσο, αυτά τα Τμήματα από φέτος θα σταματήσουν να δέχονται νέους σπουδαστές και δε θα εμφανίζονται στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. 
 
Επιπλέον, ανάμεσα στα τμήματα που καταργούνται υπάρχουν πολλές «εσωτερικές» μετακινήσεις, δηλαδή τμήματα που «απορροφώνται» ή συγχωνεύονται στο ίδιο ίδρυμα και παραμένουν στην ίδια πόλη.

Συγκεκριμένα, με τις τροποποιήσεις, το Τ
μήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο, «Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας» φαίνεται πως παραμένει στο νησί (Το αρχικό σχέδιο ουσιαστικά το καταργούσε), αλλά το Τμήμα «Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς» μεταφέρεται πια στην… Αθήνα!

Με τον δήθεν «εξορθολογισμό» οι φοιτητές κι οι οικογένειές τους
θα πληρώσουν το «μάρμαρο»!

Τη στιγμή που με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, καταργείται η φοιτητική μέριμνα, εστίες κλείνουν, υποδομές και εγκαταστάσεις είναι σε άθλια κατάσταση, οι καθηγητές στα ΤΕΙ μειώνονται, οι σπουδαστές πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για τα πάντα, η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων βρίσκεται στον πάτο και συνεχώς μειώνεται.

* Τα Τμήματα που εμφανίζονται με αστερίσκο, απορροφώνται κατά κύριο από τα Τμήματα που αναγράφονται δίπλα, αλλά κάποια μέρη τους μπορεί να παραμένουν στην ίδια πόλη που ήταν πριν ή να μεταφέρονται και σε άλλη πόλη πέραν της αναγραφόμενης δίπλα. Με άλλα λόγια υπάρχουν Τμήματα που διαμοιράζονται σε δυο και τρία άλλα Τμήματα. Στον πίνακα αναγράφεται το κύριο από τα Τμήματα στα οποία διαμοιράζονται.
Με το σχέδιο Αθηνά τι πραγματικά θέλουν να πετύχουν;
  • Να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, το πέταγμα της όποιας επαγγελματικής ειδίκευσης εκτός πτυχίου. Ήδη όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω των Ινστιτούτων Δια Βίου Μάθησης πουλάνε γνώση που έπρεπε να την δίνουν στο πτυχίο (π.χ. πιστοποιητικά ενεργειακής επάρκειας, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς κλπ).
  • Να διαμορφώσουν τα επιστημονικά αντικείμενα «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους.
  • Να ενισχύσουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Να τα μετατρέψουν πλήρως σε μαγαζιά που θα προσελκύουν πελάτες πουλώντας γνώση «με το κομμάτι» με τα πιστοποιητικά, θα εξάγουν εκπαιδευτικά προϊόντα, θα ιδρύουν παραμάγαζα στο εξωτερικό, που ξεπουλάνε την έρευνα στα μονοπώλια. Με βάση την αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις θα αποφασίζεται αν το ίδρυμα θα χρηματοδοτείται. «Κέντρα αριστείας» ονομάζει η κυβέρνηση και άλλα κόμματα τα ιδρύματα με έντονη επιχειρηματική δράση.
Κανείς να μην παραπλανηθεί από τη στάση Πρυτάνεων και Προέδρων, από τοπικές διοικήσεις, Δημάρχους και Περιφερειάρχες

Οι πρώτοι δεν βγάζουν άχνα που οι γονείς πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που δεν υπάρχουν δωμάτια στις φοιτικές εστίες. Αντίθετα, μετατρέπουν τα ΑΕΙ – ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και τον λαό σε πελάτες. Κάποιοι δήθεν αντιδρούν, για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων και ιδρυμάτων.

Οι δεύτεροι ζητάνε να «εξαιρεθούν» συγκεκριμένα τμήματα γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο.

Απαιτούμε Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του

Χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η πάλη για Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων. 

Επανακαθορισμός κεντρικά σχεδιασμένος με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του λαού, το βαθμό εξέλιξης της κάθε επιστήμης και όχι τις ανάγκες των επιχειρήσεων για αύξηση των κερδών. 

Διεκδικούμε τώρα:

  • Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Οχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα! Κατάργηση του νόμου - πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του.
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις και οι manager.
  • Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της Παιδείας.
Το τραγικό γεγονός του θανάτου των δύο σπουδαστών στη Λάρισα κάνει επίκαιρο όσο ποτέ την έλλειψη φοιτητικών εστιών.

Απαιτούμε τη ανέγερση εστιών ή και την αξιοποίηση ακινήτων όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά ή τεχνολογικά ιδρύματα.

  • Συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο υπάρχει το ξενοδοχείο «Ξενία», στην Αθήνα η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων» στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το ξενοδοχείο «La Mirage» και το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών. 
  • Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει για φοιτητική εστία το κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του πανεπιστημίου, πίσω από το εστιατόριο και σήμερα παραμένει αναξιοποίητο.

LinkWithin