Οι σελίδες του Ιστολογίου ανανεώνονται τακτικά μετά από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

31 Οκτωβρίου 2013

Συμμετοχή της ΕΛΜΕΖ στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ
Ζάκυνθος, 31/10/2013
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.)
Αρ. Πρωτ.:130
Πληροφορίες
:
Προβής Φώτης
ΠΡΟΣ: Σχολεία Β΄θμιας Εκπ/σης, ΔΔΕ
:
 6978936176
Κοιν: MME
Site
:

e-mail
:
elmezante@yahoo.gr


ΘΕΜΑ: «Συμμετοχή της ΕΛΜΕΖ στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη»

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ κατά πλειοψηφία εκτιμά ότι η πείρα των απεργιών του Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει κτήμα του κλάδου, ώστε η Γενική απεργία της 6ης Νοέμβρη να είναι επιτυχημένη, ώστε ο κλάδος να βρει το σωστό προσανατολισμό. Η απεργία του Σεπτέμβρη ανέδειξε, κατά τη γνώμη μας, θετικά στοιχεία, ορισμένα εκ των οποίων είναι:

1. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι συνάδελφοι στήριξαν την απεργία με καθολική συμμετοχή για το μεγαλύτερο διάστημα, με συλλαλητήρια, συζητήσεις με γονείς και μαθητές, γενικότερα με άνοιγμα στα λαϊκά στρώματα.

2. Ο κλάδος εναντιώνεται απόλυτα στη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ε.Ε., πολιτική που εκφράζεται στην Παιδεία με απολύσεις σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, με την ψευτοκατάρτιση, με το Νέο Λύκειο, με γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

3. Τέθηκε το ζήτημα του ποιον υπηρετεί το σχολείο με τη σημερινή μορφή και περιεχόμενο και του τι σχολείο θέλουμε.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ εκτιμά ότι αυτά τα στοιχεία πρέπει να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, προκειμένου η δράση στην απεργία της 6ης Νοέμβρη να είναι αποτελεσματική και να σημαδεύει στην καρδιά του προβλήματος:

1. Οι βάρβαρες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (απολύσεις, μειώσεις μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης: ωρομίσθιοι-αναπληρωτές) δεν είναι μια «κατάρα» που έπληξε μόνο τους εκπαιδευτικούς. 
 
Αντιθέτως, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στον Ι.Τ. επεκτείνονται ταχύτατα και στο Δημόσιο. Η μόνιμη και σταθερή δουλειά στην εκπαίδευση μπορεί να διαφυλαχθεί αποτελεσματικά, μόνο αν συσπειρωθούν οι εκπαιδευτικοί πίσω από το σύνθημα «μόνιμη και σταθερή δουλειά για ΟΛΟΥΣ με πλήρη δικαιώματα». Συνεπώς, είναι ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να συμπορευθούμε με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους που έχουν αυτό τον προσανατολισμό, αυτοί είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι.

2. Αιτία των βάρβαρων ανατροπών που βιώνουμε οι εκπαιδευτικοί δεν είναι τα Μνημόνια όπως ισχυρίζονται οι πλειοψηφίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Οι ανατροπές αυτές είναι στρατηγική επιλογή των καπιταλιστών και της Ε.Ε. Αιτία των ανατροπών που βιώνουμε οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι η ανάγκη των μονοπωλίων να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, εν μέσω ανελέητου μεταξύ τους ανταγωνισμού. 
 
Οι πολιτικές των μονοπωλίων υπηρετούνται από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Υπηρετούνται όμως και από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις (ΣΥΝΕΚ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) που συσκοτίζουν την πραγματικότητα ανάγοντας τα δεινά του λαού μας και των εκπαιδευτικών στο Μνημόνιο και θεωρούν ότι μια αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να ανατρέψει τους νόμους του καπιταλισμού. 
 
Οι δυνάμεις αυτές λένε ψέματα. Μέτρα παρόμοια με αυτά στη χώρα μας λαμβάνονται στις χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν μνημόνιο ή ακόμη και σε αυτές που καταγράφουν καπιταλιστική ανάπτυξη. Τα παραδείγματα του άλλου αέρα του Ολάντ, του «θαύματος» των αριστερών κυβερνήσεων σε Βραζιλία και Αργεντινή είναι πολύ νωπά.  
 
Επιπλέον οι δυνάμεις αυτές αποθεώνουν τα εκπαιδευτικά μοντέλα πρώτα της Δανίας, μετά της Ιρλανδίας και σήμερα της Φινλανδίας (όπου μόλις το 50% των εκπαιδευτικών είναι μόνιμοι), βάζουν πλάτη στα νέα βιβλία, στο νέο ρόλο των στελεχών εκπαίδευσης και στα ευρωπαϊκά προγράμματα. 
 
Επομένως, πρέπει να διαλύσουμε τις αυταπάτες ότι ένας συνδικαλισμός που υπηρετεί την εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση ή μια «άλλη», «καλή» κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση. Λύση είναι το κίνημα να στοιχηθεί στον αγώνα που υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα, ενάντια σε μονοπώλια και Ε.Ε.

Η ένταση της επίθεσης γέννησε και θα ξαναγεννήσει αγωνιστικές διαθέσεις, ξεσπάσματα. Ο κλάδος πρέπει χωρίς να χάνει χρόνο να προετοιμαστεί από τα κάτω, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις ΕΛΜΕ και στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, δείχνοντας τον ένοχο και τις αιτίες που φτάσαμε έως εδώ, τη διέξοδο που ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Έχουμε σήμερα και την πείρα και το υλικό να την οικοδομήσουμε! Μέσα στην πάλη μαζί με τους γονείς, την εργατική τάξη και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαθητές μας για το σχολείο και τη ζωή των αναγκών μας!

Είναι ανάγκη οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους και το λαό να ανατρέψουν την αντιλαϊκή καταιγίδα που ετοιμάζουν Κυβέρνηση και Ε.Ε.

Η επίθεση είναι ενιαία και για αυτό ενιαία πρέπει να είναι η απάντησή μας.

Για το λόγο αυτό πυρήνας των διεκδικήσεων εκπαιδευτικών, εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι:

· ανάκληση των απολύσεων σε ολόκληρο το Δ.Τ.-σταμάτημα των απολύσεων στον Ι.Τ.

· κονδύλια που να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

· υπογραφή ΣΣΕ μαζί και ΕΓΣΣΕ και κατάργηση των αντεργατικών νόμων για τις συμβάσεις.

· προστασία των ανέργων, επίδομα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη - κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων - επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών από κράτος και εργοδότες - αποκατάσταση των περικοπών και επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

· κατάργηση όλων των χαρατσιών, αποτροπή κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Πρόγραμμα δράσης
Η ΕΛΜΕΖ συμμετέχει με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στη Γενική Απεργία στις 6 Νοεμβρίου και καλεί τους συναδέλφους σε συλλαλητήριο με τα ταξικά σωματεία στις 10.30 στο παλιό ΕΚΖ.

Το Δ.Σ.



LinkWithin